eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Busje Buisman tijdens de koffie

Dementie

Ouderen met dementie gaan vaak beter eten en drinken als ze herkenbare elementen van vroeger aantreffen, zoals een blikje Buisman tijdens het koffiedrinken. Zet zo’n busje tijdens het koffiedrinken maar eens op tafel.

Deze tip komt van Wilma van der Wal, voormalig kok, thans adviseur voedingshygiëne bij zorgorganisatie Marga Klompé. Het is onderdeel van een verhaal over mensen met dementie op Waardigheidentrots.nl.

Van der Wal zet tijdens de koffie wel eens een busje Buisman op tafel. Over het resultaat: “Als je dan koffie schenkt en je doet er een plak koek bij, nou dan eten ze dat als vanzelf op. En je hebt een gezellige sfeer aan tafel.”

“Die molen en de sterke geur van gemalen snijbonen brengen de herinneringen echt naar boven”

WILMA VAN DER wAL

Ze is er voorstander van om het  eten echt een onderdeel te laten zijn van het dagelijks leven. Van der Wal: “Ik heb ook wel eens een snijbonenmolen meegenomen waarmee we snijbonen hebben gemalen aan tafel. Die molen en de sterke geur van gemalen snijbonen brengen de herinneringen echt naar boven.”

Het bewuste artikel staat boordevol tips. Enkele daarvan hebben betrekking op de sfeer tijdens het eten. Leo Koster, adviseur eten en drinken bij Woonzorgcentra Haaglanden, zegt: “De combinatie van kleur, sfeer en geur is belangrijk.”

Koster raadt aan om de tv en de radio uit te zetten tijdens de maaltijd, want dat  leidt af. Maar dat is ook weer niet altijd één op één op eenieder van toepassing, aldus Koster. “Het kan best zijn dat een bepaalde bewoner juist weer baat heeft bij het rustgevende van muziek.”

Geplaatst in Tip
AM Fish