eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Corona plaatst ouderen in sociaal isolement

Minder bezoek

Door de beschermende maatregelen tegen het Coronavirus komen ouderen en andere kwetsbare groepen in een sociaal isolement terecht. Actiz daagt  uit om met creatieve ideeën te komen waarmee vereenzaming kan worden tegengegaan.

Verzorgings- en verpleeghuizen hebben het aantal bezoekers van ouderen teruggebracht. Op veel plaatsen – denk aan Brabant – mogen ouderen maximaal één bezoeker per dag ontvangen, op andere plaatsen maximaal twee. Ook wordt afgeraden om kinderen onder de 5 jaar in aanraking te laten komen met de ouderen. Dit omdat zij vaak neusverkouden zijn, zo meldt De Volkskrant.

Het RIVM adviseert ouderen en personen met een verminderde weerstand niet met het openbaar vervoer te reizen en grote gezelschappen te mijden. Dat betekent dat deze kwetsbare mensen in een sociaal isolement terechtkomen omdat ze de deur eigenlijk mniet uit mogen en nauwelijks ebzoek mogen ontvangen.  

Creatieve ideeën

Andere vormen van communicatie kunnen tijdelijk soelaas bieden, zegt Conny Helder van Tante Louise, een zorgaanbieder in West-Brabant. Ze is tevens bestuurslid van branchevereniging Actiz, dat een oproep doet om creatieve ideeën in te sturen waarmee ouderen geholpen kunnen worden.

Facetimen met de kleinkinderen. Het is beter dan niets.

Dat is des te meer nodig omdat ook veel dagactiviteiten, zoals kaarten, samen ergens eten of biljarten, zijn geannuleerd. Andere vormen van communicatie zoals facetimen, skypen, appen of telefoneren kunnen het isolement wat draagbaarder maken.

Speciale telefoonlijn

Ouderenbond Anbo heeft een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die zoch zorgen maken over het virus of graag een praatje willen maken. Vooral ouderen op hoge leeftijd die thuis wonen worden bedreigd door eenzaamheid, waarschuwt Anbo-directeur Liane den Haan. De speciale telefoonlijn is bereikbaar onder nummer: (0348) 46 66 66.

Geplaatst in Tip
AM Fish