Eten met je vingers. Dat is toch onfatsoenlijk? Ja, maar toch kan het raadzaam zijn als het gaat om ouderen.
Het aanbieden van fingerfoods, kleine hapjes die je met de hand eet, leidt onder dementerende ouderen tot een toename van de groente- en fruitconsumptie met 45%. Laat dan die tafelmanieren maar even voor wat ze zijn.
Een en ander blijkt uit een project van een aantal instanties bij ZuidOostZorg. Ouderen met dementie lopen vanwege een verminderde eetlust en het niet meer herkennen van eten en bestek een groot risico op ondervoeding.
Voedzaam
Daarom heeft ZuidOostZorg samen met de kennisinstelling het Louis Bolk Instituut fingerfoods ontwikkeld, voedzame tussendoortjes met 40 tot 70% groente of fruit, die men met de hand kan eten.
Speciale receptuur
De fingerfoods, bereidt volgens speciale receptuur, zijn zes weken lang aangeboden als vieruurtje aan twee woongroepen. Zij kregen deze bovenop de gewone maaltijden en tussendoortjes. Gemiddeld aten de bewoners 70 gram fingerfoods per dag extra. Dit resulteerde in een 45% toename van de totale groente en fruitconsumptie.