eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Duivelsdrek als smaakmaker

Lotgenotencontact

Als ui en knoflook niet meer smaken kun je duivelsdrek als vervanger gebruiken. Dat kan dan wel smaken. Dit is een van de tips in het magazine ‘Eet goed voor jezelf’ gericht op mensen met geur- en smaakbelemmeringen.

Duivelsdrek is gemalen gele, gedroogde hars uit de wortels en stelen van de Ferula asafoetida, een kruidachtige plant. Stinkt naar zwavel, maar na verhitting verdwijnt die geur en smaakt het een beetje naar prei, ui en knoflook. In Nederland verkrijgbaar.  

Onder meer geschikt voor mensen die als gevolg van corona hun geur en smaak zijn verloren. Zij kampen soms met fantoomgeuren. Ze nemen vieze geuren waar terwijl die er niet zijn. Duivelsdrek geeft geen geur af maar heeft wel hetzelfde resultaat qua smaak, zo staat vermeld in het magazine, samengesteld door Eten+Welzijn in samenwerking met andere organisaties.

Het magazine bevat een verhelderend voorbeeld van gps

Belangrijk is het gebruik van gps ofwel geur, prikkeling en smaak. Daarmee kun je mensen met smaak- en reukproblemen het plezier in eten teruggeven. Geheel of gedeeltelijk.

Het genoemde magazine bevat een verhelderend voorbeeld van het toepassen van gps. Pompoensoep. Als je dat op de ‘gewone’ manier bereidt, gebruik je ingrediënten zoals pompoen, slalotjes, bouillon en misschien wat extra kruiden.

Als je gps toepast voeg je ingrediënten toe voor geur (knoflook), voor prikkeling (gember, rode peper, walnoot) en voor smaak (mascarpone, slagroom). “Dit om een goede totale smaakbeleving te krijgen.”

Tips, recepturen en ervaringen met betrekking tot het omgaan met smaak- en geurproblemen vind je op www.vierkeerbeter.nl

Geplaatst in Tip
AM Fish