eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Eten afhalen in de zorg

Wat mag wel?

Bezoekersrestaurants in de zorg zijn gesloten, maar het is wel mogelijk om ze in te zetten als afhaalgelegenheid. Onder strikte voorwaarden.

Dit wordt gemeld door de Alliantie Voeding in de Zorg dat in een factsheet een reeks feiten met betrekking tot corona en eten en drinken in de zorg op een rij heeft gezet. Een daarvan heeft betrekking op het bezoekersrestaurant dat dus onder voorwaarden maaltijden mag uitgeven.

De maaltijden mogen niet in het restaurant genuttigd worden. Dit geldt ook voor bewoners uit de buurt. Zij mogen afhalen dan wel de maaltijden thuis bezorgd krijgen. Ook onder strikte corona-voorwaarden.   

Personeelsrestaurant

Personeelsrestaurants in de zorg kunnen geopend blijven, zo wordt nog eens gemeld. “Dat is belangrijk, want juist in deze tijd is het aanbieden van gezonde, gevarieerde maaltijden aan medewerkers een must.” Ook weer onder voorwaarden.

In de factsheet worden de volgende voorzorgsmaatregelen en suggesties op rij gezet:

1. Elke medewerker moet voor het betreden van het personeelsrestaurant de handen desinfecteren met handalcohol.
2. Het wordt geadviseerd om zitplaatsen te beperken en meer afhaalproducten aan te bieden.
3. Alleen zorgpersoneel in het personeelsrestaurant laten eten op gepaste afstand van elkaar (1.5 meter), aangezien dit niet altijd op de afdeling kan.

Andere mogelijkheden

Is het personeelsrestaurant in zijn geheel gesloten? Hieronder leest u enkele aanvullende maatregelen die genomen kunnen worden.

Verse, gezonde maaltijden voor de medewerkers zijn nu belangrijker dan ooit.
  1. Het is een optie om bijvoorbeeld 3x daags extra voedsel voor medewerkers te bezorgen op de afdelingen. Denk aan fruit en groenten, ongezouten noten, eventueel een warme maaltijd zoals een maaltijdsoep.
  2. Zorg voor een koelkast op de afdeling zodat personeel eigen eten kan bewaren. Zorg voor een schoonmaakrooster.
  3. Zorg voor een magnetron zodat medewerkers maaltijden kunnen verwarmen.
Geplaatst in Tip
AM Fish