eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Eten bepalend voor kwaliteit van leven”

Bestuurder Monique Cremers

“Eten en drinken is bepalend voor de kwaliteit van leven van mensen die afhankelijk zijn van zorg. Je kunt er échte tevredenheid en échte blijdschap mee creëren”, zegt Monique Cremers, bestuurder bij De Zorgcirkel.

Ze doet haar uitspraken in een interview in Uitblinkers 21. Ze gaf dat interview samen met ad-interim-adviseur Erik Denneman van 8Solutions. De Zorgcirkel is een zorgaanbieder met een kleine dertig locaties in Noord-Holland.

Het interview gaat over het “gedoe met voeding” waarvan vroeger sprake was bij De Zorgcirkel, maar dat nu is opgelost. “Het eten was in principe goed, maar de logistiek liet te wensen over. Er ging veel mis. We deden er van alles aan, maar het hielp niet, het ene probleem na het andere stak de kop op”, aldus Cremers.

Probleemanalyse

“We hebben ons de vraag gesteld: wie voelt zich bij De Zorgcirkel verantwoordelijk voor eten en drinken?”, zo gaat ze verder “Is het een volwaardig onderdeel van het primair proces of valt het tussen wal en schip? Dat laatste, zo ontdekten we.”

Cremers: “We hadden door kunnen gaan met het oplossen van moeilijkheden, maar daarmee zouden we er niet komen. Onze probleemanalyse was: eten en drinken wordt niet gezien als een volwaardig onderdeel van de zorg. We organiseren het niet als een essentieel punt van waarde in het leven.”

Professie

Adviseur Erik Denneman: “Eten en drinken vereist kennis en vaardigheden.”

Erik Denneman die als adviseur en projectleider eten en drinken op interimbasis bij De Zorgcirkel actief is, zegt: “Ik kreeg regelmatig te horen dat eten en drinken niet zo ingewikkeld is. Het was voor mij lastig om aan de managers duidelijk te maken dat het een professie is binnen een professionele organisatie en niet iets wat je er zomaar even bij doet. Het vereist kennis en vaardigheden.”

Intussen wordt eten en drinken bij de Zorgcirkel gezien als een volwaardig onderdeel. Het valt nu onder verantwoordelijkheid van de zorg.

In het interview in Uitblinkers 21 leggen Denneman en Cremers uit hoe ze dat hebben aangepakt.

Geplaatst in Tip
AM Fish