eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ezelin zorgt voor glimlach in verzorgingshuis

Dementie

Dieren zoals paarden, pony’s, honden en katten kunnen een positieve uitwerking hebben op ouderen die kampen met dementie. Daarvoor worden ze ook ingezet. Maar een ezelin kan dat ook. Bella bewijst dat.

Bella is de naam van een 22-jarige ezelin die goede diensten bewijst aan bewoners van ouderencentra in het Duitse Bocholt net over de grens bij Aalten. Ze is slim en gevoelig, zegt eigenares Wibke Steverding in De Gelderlander.

Ouderen met ver gevorderde dementie hebben baat bij de bezoekjes die de ezelin aflegt. Zij tovert een lach op het gezicht van een doofstomme aan dementie lijdende bewoonster, zo wordt gemeld. Deze vrouw woont in zorgcomplex Azurit.

Gevoelsniveau

Steverding laat weten dat dat Bella uitzonderlijk goed is in dit soort ontmoetingen. “Zij voelt de energie van mensen en maakt contact met hen op een ander niveau.” Om toe te voegen: “Ze heeft een groot inlevingsvermogen en schakelt met de bewoner op gevoelsniveau.”

De ezelin heeft zich ook al – zij het in een bijrol – beziggehouden met stervensbegeleiding, zo blijkt. De liefde komt overigens van twee kanten. Bella laat zich graag aaien door de bewoners en is erg opgebloeid door toedoen van deze bezoekjes, laat de eigenares weten.          

Geplaatst in Tip
AM Fish