eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Fingerfood ook voor slechtzienden en onrustige mensen

Eten met de vingers

Eten met de vingers ofwel Fingerfood. Kan een uitkomst zijn wanneer bestek zich niet meer laat hanteren. Hoe pak je het aan?  

Eten zonder bestek dus. De warme maaltijd bestaat dan bijvoorbeeld uit beetgare stukjes groenten, vlees en gekookte aardappelen in stukjes. Hierdoor behoudt de bewoner de eigen regie en kan men eten op eigen tempo, zo meldt Zorgvoorvoorbeter.nl.

De redactie van genoemde site is te rade gegaan bij Ellen van Gelder, gastvrouw bij zorgorganisatie Coloriet. Zij  ondersteunt 16 zorgteams bij het inzetten van fingerfood. Ze nam zelf het initiatief nadat ze in aanraking kwam met fingerfood door een bewoner op haar zorgafdeling die het bestek niet meer kon hanteren.  

Fingerfood is niet alleen geschikt prettig voor mensen die het bestek niet meer kunnen hanteren. Ook voor andere categorieën kan het een uitkomst zijn: slechtzienden, zeer onrustige mensen, mensen die veel op bed liggen, afweergedrag vertonen of vergevorderde dementie hebben.      

Fingerfood heeft soms een andere vorm, maar soms ook niet. Sperzieboontjes, worteltjes en krieltjes kun je sowieso met de handen eten. Andere gerechten worden in stukjes aangeboden. Ook van stamppot, macaroni, bami en nasi wordt fingerfood gemaakt, zegt Ellen.  

Aan de macaroni met groenten en eventueel stukjes vlees voegt ze wat bloem, ei en kaas toe om het goed aan elkaar te laten plakken. “Daarna bak ik het als burgertjes op in de koekenpan.” Stamppot verwerkt ze tot balletjes of bakt deze met wat ei en paneermeel krokant tot miniburgers.

Overigens zijn niet alle bewoners gecharmeerd van eten met de handen. Ellen daarover: “Mensen die er tegenover zitten kunnen het minder prettig vinden. Medebewoners kunnen soms nare reacties geven.”

Ze let daarom speciaal op de tafelindeling. Iemand die met de handen eet komt niet tegenover een persoon die dat vervelend vindt te zitten. Ellen deelt vaak fingerfood uit aan andere mensen op de zorgafdeling, die het eigenlijk niet nodig hebben. Daarover: “Als je even allemaal met je handen eet, is het al minder gek. Mensen wennen er ook aan.”

Geplaatst in Tip
AM Fish