eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Fysiotherapie zet smaak- en reukorganen op scherp

Proeven na de ic

Mensen die hun smaak geheel of gedeeltelijk zijn kwijtgeraakt, zouden kunnen kiezen voor fysiotherapie voor de smaak- en reukorganen. Dat zegt Marijke van der Steen, internist en intensivist, op Vierkeerbeter.nl.

Marijke van der Steen: “Zie het als een training.”

Van der Steen raadt mensen die hun smaak verloren aan om dagelijks fysiotherapie voor de smaak- en reukorganen te doen. Door een aantal keren per dag aan iets te ruiken wat een sterke geur heeft, bijvoorbeeld.

En door iets wat je niet meer proeft, meerdere keren per dag op je tong te leggen. “Zie het als een training van je smaak- en je reukorganen.”

Werk met kleuren

Diëtist Danita van der Linden laat op dezelfde site weten dat het werken met kleuren ook bijdraagt aan de smaakbeleving. Het gebruik van verschillende texturen helpt eveneens. “Verwerk komkommer in salade of meng verschillende groenten. Dat zorgt voor structuur en onderscheid.”

Uiteraard kun je ook specerijen en kruiden toevoegen om de smaak te verbeteren. Ze noemt mosterd, bieslook en cayennepeper. Een groenteomelet kan ook soelaas bieden. Smakelijk door een combinatie van groenten die voor bite zorgen en ei. De aanwezige eiwitten zijn daarbij mooi meegenomen.

Recepten

Vierkeerbeter.nl is een nieuwe site die tal van tips bevat voor mensen die op de ic hebben gelegen en hun smaak zijn kwijtgeraakt. De site bevat naast tips ook recepten van Eric-Jan de Smaakman.

Hij laat weten dat je een gerecht meer smaak heeft door GPS te gebruiken: Geur, Prikkeling, Smaak. “Smaakmakers met veel geur zijn bijvoorbeeld knoflook, munt, basilicum en steranijs.”

Zie Vierkeerbeter.nl.

Eric-Jan de Smaakman adviseert om GPS te gebruiken.

Geplaatst in Tip
AM Fish