eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Gebruik groenten en fruit als medicijn”

Food Doktor

Door gericht gebruik te maken van de specifieke eigenschappen van groenten en fruit kun je ze als medicijn inzetten. Ook in de zorg. Dat is de overtuiging van ‘Doktor Food’ Richard Jacobsen.

Jacobsen sprak tijdens een van de online presentaties Lerende Zorgkeukens van Eten+Welzijn op vrijdag 15 januari. Hij liet weten dat we meer energie en mineralen kunnen halen uit groenten en fruit. Maar dan moet je er wel voor openstaan en de juiste producten gebruiken. En op de juiste manier bereiden, aldus de spreker.

Open vuur

Een Masai krijger leerde Jakobsen koken op open vuur.

De voormalige horeca chef reisde veel. Hij bezocht onder meer Tanzania en Ethiopië. “Ik trainde daar koks, maar stak zelf ook veel op. Een Masai krijger leerde mij koken op open vuur. Ik kwam erachter hoe weinig ik afwist van de natuur.”

Jacobsen kwam tot de conclusie dat we gebruik moeten maken van groenten en andere producten die energie en mineralen bevatten. Hij noemde de naam van een groenteteler in de regio Zwolle die het in zijn ogen goed doet. “Je proeft en je voelt aan die groenten dat ze energie bevatten.” En tot zijn toehoorders: “Ga op zoek, sluit je ogen, ga voelen, ontdek dingen. We hebben een veel grotere wijsheid in ons dan we zelf beseffen.”

Oude culturen

Hij studeerde voedingsleer en verdiepte zich in oude culturen, zoals die van de Aboriginals en de Masai. Zij gaan respectvol om met voeding, aldus Jacobsen, die erachter kwam dat groenten en fruit over specifieke eigenschappen beschikken. “Sommige reinigen de longen, zoals peer en zoethout. Tomaten en komkommer bieden verkoeling. Het is verbazingwekkend wat groenten teweeg kunnen brengen.”

De mise en place vindt plaats bij de teler of in de natuur en niet in de keuken, zei Jacobsen. Hij raadde de toehoorders aan om open te staan voor voeding als medicijn. Soep bijvoorbeeld. “Als je verkouden bent kunnen kippensoep en rust je erbovenop helpen. Laten we oude tradities weer een toekomst geven.”

Netwerk opzetten

Jacobsen ziet kansen om zijn manier van werken in de zorg doorgevoerd te krijgen. “Er zijn meer trainers en coaches die zich hierop toeleggen. Als we daar een netwerk van maken en die mensen ook gaan inzetten, kunnen we in de zorg veel bereiken. Er liggen grote mogelijkheden.”Geplaatst in Tip
AM Fish