eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Geef oude tradities een toekomst

Food Doktor

We zouden oude tradities op het gebied van voeding weer een toekomst moeten geven. Zeker ook in de zorg, zegt ‘Food Doktor’ Richard Jacobsen in Uitblinkers 17 dat begin maart verscheen.

In de reportage draagt Jacobsen voorbeelden aan van groenten en fruit die het lichaam ten goede komen. Citroensap reinigt de lever, peren reinigen de longen, linzen geven het bloed meer kracht en knoflook en uien fungeren als antibiotica, aldus Jacobsen, voormalig chefkok.

Luister naar je lichaam

Maar verwacht niet dat een andere aanpak van eten meteen leidt tot vooruitgang. “Het duurt wel een paar maanden voordat je de resultaten echt gaat merken. En het verschilt ook van persoon tot persoon. Elk mens is anders.”

Groenten in de kas van Eef Stel te Dalfsen beschikken over extra energie.

Daarom moet je luisteren naar het lichaam, zegt Jacobsen in Uitblinkers 17. “Ga op zoek, sluit je ogen, ga voelen. We hebben een veel grotere wijsheid in ons dan we zelf beseffen.”

Om te vervolgen: “Als je lichaam zegt: ik heb zin in witlof of een harinkje, dan kun je dat het beste ook maar nemen, want het lichaam heeft er behoefte aan. Wij zijn geprogrammeerd om alles maar te eten wat ons aangereikt wordt, maar dat is niet altijd het beste voor ons lichaam.”

Kansen in de zorg

Ook in de zorg Jacobsen ziet kansen om zijn manier van koken in de zorg doorgevoerd te krijgen. “Er zijn meer trainers en coaches die zich hierop toeleggen. Als we daar een netwerk van maken en die mensen ook gaan inzetten, kunnen we in de zorg veel bereiken.”

Geplaatst in Tip
AM Fish
Nescafe