eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Goed eten betekent minder onrust en gezondheidsklachten”

Bestuurder Karin Annaert

“Eten van goede kwaliteit in een prettige ambiance betekent minder onrust, zeker bij mensen met dementie”, zegt Karin Annaert, bestuurder van het Rosa Spier Huis in Laren.    

Annaert zegt dit in een reportage in Uitblinkers 19. Deze staat in het teken van het verplaatsen van de warme maaltijd van de middag naar de ‘late’ avond. Daarmee sluit de woon-werkgemeenschap met zorgfunctie aan bij het dag- en nachtritme van veel bewoners. De doelgroep bestaat uit kunstenaars, beeldhouwers, muzikanten en wetenschappers.

Velen zijn gewend om ‘laat te leven’. Dat wil zeggen: laat naar bed, laat eruit, ’s nachts werken wellicht. Annaert: “Als mensen laat ontbijten, om 10.30 uur bijvoorbeeld, en om 12.00 uur alweer de warme maaltijd voorgeschoteld krijgen, eten ze niet veel. ’s Avonds om 17.00 uur nemen ze een paar boterhammen en ’s nachts krijgen ze, als het tegenzit, honger en gaan ze wellicht dwalen. Dat is verre van ideaal. Door ’s avonds warm te eten, voorkom je dat grotendeels.”

Topjus

De keuken van het Rosa Spier Huis staat onder leiding van twee souschefs: Kilian van der Linden (rechts) en Fred Zalmé. Ze bereiden 90% vers. Een aantal gerechten volgens eigen receptuur, zoals tosti’s, vegetarische burgers en vegetarische jus, creaties van Van der Linden.

Zalmé over de jus van zijn collega: “Dikke bruine topjus, gemaakt van een bouquet van knolselderij, courgette, ui, tomaat, paprika en nog wat groenten en kruiden. Deze jus gebruiken we bij al onze gerechten.”

 De reportage verscheen in Uitblinkers 19  

Ook de tosti’s worden in eigen beheer bereid.
Geplaatst in Tip
AM Fish