eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Handreiking ‘Eten en drinken voor mensen met dementie’

Tips

De handreiking ‘Eten en drinken voor mensen met dementie’ geeft informatie over de meest voorkomende problemen bij eten en drinken bij mensen met dementie. Voor eenieder te downloaden bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

De handreiking is een beschrijving in onderdelen voorzien van tips, die gebruikt kan worden voor eenieder die te maken heeft met mensen met dementie. De informatie gaat van onbedoeld gewichtsverlies tot kauw- en slikproblemen en van voedselweigering tot het inzetten van medische voeding.

Gebrek aan goed informatiemateriaal was de aanleiding

Aanleiding voor het ontwikkelen van deze handreiking waren vragen in de praktijk over dit onderwerp en het gebrek aan goed informatiemateriaal, meldt de NVD. Het doel is om mantelzorgers en zorgprofessionals in het verpleeghuis te ondersteunen.

Onafhankelijke experts ontwikkelden de handreiking. Enkele partnerorganisaties onderetunden hen daarbij: Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Geriatrie en ouderen (DGO) Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, Ergotherapie Nederland, Vilans en Alzheimer Nederland.

Het thema eten en drinken wordt in de handreiking (20 pagina’s) breed benaderd. Er is niet alleen aandacht voor het voedingskundige aspect rondom eten en drinken, maar ook voor ergonomische, logopedische, psychische en ethische aspecten.

Je kunt de handreiking hier bekijken.

Geplaatst in Tip
AM Fish