eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Hap voor Hap naar een Beter Herstel

Voorlichtend filmpje

Hap voor Hap naar een Beter Herstel, is de titel van een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe voeding bij kan dragen aan een voorspoedige genezing. In iets meer dan drie minuten wordt een en ander helder in beeld gebracht.

Het filmpje, gemaakt door Santeon, het samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen, is voor zorgmedewerkers en patiënten verhelderend. Het gaat onder meer over het consumeren van voldoende eiwitten in combinatie met bewegen.

Goede voeding draagt bij aan de behandeling en zorgt voor een betere conditie, een beter herstel van wonden, betere kwaliteit van leven en een kortere opnameduur in het ziekenhuis. Ziek zijn kan ertoe leiden dat patiënten minder eetlust hebben. Verlies van spierkracht kan het gevolg zijn.

Daarnaast kun je melk of karnemelk nemen in plaats van water of koffie

Dat leidt dan weer tot een slechtere conditie, een grotere kans op infecties en een slechtere wondgenezing. Je kunt dat tegengaan, zo wordt gemeld, door extra eiwitrijke voeding te consumeren. Een eiwit- en energieverrijkt dieet kan helpen, zo blijkt.

Geopperd wordt dat de hoofdmaaltijd extra eiwitten zal moeten bevatten, terwijl er twee tot drie keer per dag eiwitrijke snacks aangeboden worden. Daarnaast kun je kiezen voor melk of karnemelk – deze bevatten eiwitten – in plaats van voor water of koffie. Ruil de boterham met jam in voor eentje met margarine en dubbele plakken kaas of vleesbeleg.

Biedt dat allemaal onvoldoende soelaas dan kan de patiënt drinkvoeding of sondevoeding krijgen zodat hij of zij toch herstelt. Naast het eten van eiwitten is het belangrijk om zo veel mogelijk te bewegen. Zie het filmpje.  

Geplaatst in Tip
AM Fish