eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Horecakoks werken graag in de zorg”

Vakmensen

De zorg kampt ook ten aanzien van eten en drinken met een tekort aan vakmensen. Maar daar kun je wat aan doen, zegt Fred Schonis (56) ofwel De Rijdende Kok uit Arnhem.

“Er zijn meer mogelijkheden dan velen denken”, zegt hij in een interview met Uitblinkers. “Leid mensen op, vluchtelingen bijvoorbeeld. Betrek koks in de horeca erbij, ga aan de slag met stagiaires.”

Horecakoks werken graag in de zorg, zegt Schonis. “Als ik nu de telefoon pak, heb ik binnen een uur één of twee horecakoks bereid gevonden om in een instellingskeuken aan de slag te gaan. Geregelde werktijden, ’s avonds en om het weekend vrij. Voor veel koks is dat heel erg aantrekkelijk.”

De freelance kok is van mening dat koken leuk, avontuurlijk en verrassend moet zijn.  “Muziek kan daarbij helpen.” Hij heeft daarom altijd een JBL bij zich, een box waarop je via de mobiele telefoon muziek kunt afspelen. “Goed voor de sfeer in de keuken en ook leuk als je in een open keuken werkzaam bent zodat bewoners en gasten kunnen meeluisteren.

Hij beschikt speciaal voor ouderen over een afspeellijst met nummers van vroeger. “Je ziet die mensen dan dubbel genieten. Van het eten en van de muziek.”

Het interview is te lezen vanaf pagina 41 in Uitblinkers 29, zie ook de digitale versie.

Geplaatst in Tip
AM Fish