eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Laat cliënt eigen koffie kiezen”

Laat cliënten in de ouderenzorg zelf bepalen welke koffie ze drinken. Dat voorstel poneert Jaco Groen van Marente, locatie Van Wijckerslooth in Oegstgeest, in het juninummer van Uitblinkers.

‘Koffiecrisis in de zorg. Oplossingen gevraagd’,  was de oproep van Uitblinkers. Deze oproep  leverde veel bijval en een klein aantal inhoudelijke reacties op. Diverse oplossingen en meningen passeerden de revue, zo blijkt uit de reportage in Uitblinkers.

Duidelijk is dat je in de zorg niet op alle momenten op alle plaatsen topkoffie kunt serveren. Maar je kunt er wel naar streven om binnen de bestaande mogelijkheden iedere cliënt de koffie te bezorgen die zo dicht mogelijk bij zijn of haar smaak in de buurt komt. Dat standpunt huldigt Jaco Groen, Teamleider Facilitair bij Marente, locatie Van Wijckerslooth (Woonzorg en revalidatie) in Oegstgeest.

Jaco Groen bedient Leuntje van der Vlis.

Automaten

Op de afdelingen krijgen de cliënten koffie geserveerd afkomstig uit automaten, die siroop uit de diepvries oplossen, ook wel liquid koffie genoemd.

De ouderen die permanent in Van Wijckerslooth verblijven, hebben daarnaast vaak de beschikking over een eigen koffieapparaat op de kamer. Groen: “We brengen die mogelijkheid onder de aandacht van de bewoners, zodat ze koffie kunnen maken zoals thuis, als ze dat willen.”

Op de begane grond in het restaurant staat een professionele espressomachine die onder hoge druk heet water door de melange perst. Daarmee kunnen medewerkers heerlijke koffies bereiden, zo stellen we zelf vast. Cliënten en bezoekers betalen €1,20 voor een espresso, €1,30 voor een cappuccino.

Professionele espressomachine

Groen zou graag zien dat iedere zorginstelling en ieder ziekenhuis uitgerust wordt met een professionele espressomachine op een centrale plaats. “Zodat bezoekers, patiënten en bewoners daar de heerlijkste koffies kunnen drinken en elkaar kunnen ontmoeten in een gastvrije omgeving.”

De reportage Laat cliënten koffie kiezen tref je aan in het juninummer van Uitblinkers op de pagina’s 18 t/m 23. Zie ook de digitale versie van het magazine.   


Geplaatst in Tip
AM Fish