eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Laat familie zelf koken in zorginstelling

Tips van studenten

Laat familie en vrienden van bewoners zelf koken in de zorginstelling, in plaats van het mee te nemen vanuit huis. Dan weet je zeker dat het eten vers bereid is en beperk je de kans op bederf. Dat is een van de tips die twee studenten diëtetiek verzamelden.

De tips hebben betrekking op persoonsgericht eten in de zorg. Daar bestaan nogal wat vragen over, zo blijkt uit een recente bijdrage op Zorgvoorbeter.nl.

Vragen van familie van bewoners die een eigengemaakte maaltijd willen meenemen bijvoorbeeld. Kan dat? En mag je een ei zachtgekookt aanbieden? “De hygiënecode is duidelijk over wat wel en niet mag. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om hierover keuzes te maken.”

Cassandra van den Berg, programmadirecteur ‘Leven leiden dat je lief is’ van zorgorganisatie Florence, klopte aan voor advies. Twee studenten diëtetiek – Iris van Megen en Megan Jongeneel – gingen met haar adviesaanvraag aan de slag.

De studenten deden onderzoek naar persoonsgericht eten in de zorg en ze schreven daarover een artikel. Daaruit kwamen tips naar voren.

Tips over eten en drinken zoals: laat een persoon in het zorgteam zich specialiseren als ‘aandachtsvelder voedselveiligheid’. Pasteuriseer de eieren als je ze zachtgekookt wilt aanbieden. En bied risicovolle producten, zoals filet americain, aan in eenpersoonsverpakkingen. Dan treedt minder snel bederf op. Ook de tip om familie en vrienden zelf te laten koken is opgenomen in het rijtje.

Verder verwijzen de studenten naar kaartjes, sites en spelletjes die de kennis ten aanzien van voedselveiligheid vergroten dan wel toetsen. Denk daarbij aan de ‘5x veilig eten voor woonvormen-kaart’. Te bevestigen in het keukenkastje met stappen die je dagelijks moet zetten.

Iris en Megan verwijzen tevens naar de website van Waardigheid en Trots waar je informatiebladen en een e-learning kunt vinden. “Handig om bijvoorbeeld te gebruiken om het gesprek aan te gaan met collega’s over de HACCP-regels.”

Op de site Zorg voor Beter tref je een kennistest aan over de hygiëneregels door middel van drie simulaties. Deze beginnen met een voorbeeld uit de praktijk.

Geplaatst in Tip
AM Fish