eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Laat medewerkers pauzeren

Relax

Een beetje gezond eten op het werk is niet genoeg, vinden sommige wetenschappers. Nee, er moet op het werk sprake zijn van een cultuur waarin bewegen en supergezond eten de nadruk krijgen. Dat zegt Lynn Rossy, Ph.D., president van The Center for Mindful Eating op het platform Trive Global.

We moeten anders gaan denken over gezond leven en gezond eten. Veel werknemers denken dat de gezonde uurtjes van de dag pas aanbreken na het werk. Wanneer ze eindelijk de sportschool kunnen bezoeken en de tijd kunnen nemen voor een volwaardige maaltijd. Als het daar tenminste nog van komt.  

Tijd voor verandering

Lynn Rossy vindt het de hoogste tijd om daarin verandering te brengen. ‘We brengen de helft van ons wakkere leven op het werk door. Als we daar niet gezond kunnen eten en leven, kunnen we dat na het werk niet goedmaken.‘

Onbewerkt voedsel

Werkgevers en werknemers zouden een gezonde cultuur moeten  creëren op het werk.  Rossy pleit voor voeding waar je de hele dag duurzame energie van krijgt. ‘Het liefst onbewerkt voedsel.’

Obstakels

Rossy vroeg 90 werknemers wat hen ervan weerhoudt om tijdens het werk aandacht te besteden aan gezonde voeding en bewegen. Dat leverde de volgende antwoorden op: Gebrek aan tijd, voedsel gebruiken om stress of verveling te verlichten, gebrek aan toegang tot hoogwaardig, gezond voedsel en traktaties, vaak hoog in suiker en laag in voedingswaarde.

Hersenloos eten

Rossy zei dat vooral stress een reden is om ‘hersenloos te eten’. Maar stress is onderdeel van het leven, daar moet je leren omgaan, zegt Rossy.   

Hogere productiviteit

Mensen die zeggen dat ze het te druk hebben om tijd te nemen voor een gezonde maaltijd, hebben zo’n gezonde maaltijd vooral nodig, zegt Rossy. Ze voegt toe dat gezond eten en leven op het werk veel gezondheidsklachten voorkomt en kosten bespaart. ‘De productiviteit neemt erdoor toe.’

Wellness

Wellnessprogramma’s kunnen de productiviteit en het moreel verbeteren, zegt Rossy. Maar in de praktijk gaat het vaak mis. ‘Je ziet dat werkgevers soms slechte programma’s aanbieden om gewichtsverlies mogelijk te maken. Deze werken vaak averechts en blijken zelfs schadelijk te zijn voor de geestelijke gezondheid van werknemers.’

Contraproductief

Rossy raadt af om te focussen op gewicht. Dat is niet effectief en zelfs contraproductief, zegt ze. ‘Het leidt vaak tot crashdiëten en destructief gedrag.’ Om toe te voegen: ‘Als werkgevers echt bezorgd zijn over de gezondheid van hun medewerkers zijn er veel strategieën die toe kunnen passen.’

Pauzes

Welzijn wordt bevorderd door pauzes, waardoor lichamelijke activiteit wordt aangemoedigd. ‘Mensen kunnen dan ook de tijd nemen om fatsoenlijk te lunchen.’

Geplaatst in Tip
AM Fish