eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Lange mouwen? Nee niet doen!

Hygiëneregels

Wat doe je als medewerkers of vrijwilligers in de zorg per se lange mouwen willen dragen terwijl de hygiëneregels aangeven dat dat niet mag? Een dilemma, zo blijkt.

De voorschriften geven aan dat de onderarmen onbedekt moeten zijn. Lange mouwen mogen dus niet, want alle medewerkers die contact hebben met cliënten of cliëntmaterialen, voedsel bereiden of helpen met eten geven, moeten zich aan de hygiëneregels houden, meldt het platform Zorgvoortbeter.nl.  

Het advies in deze is: breng de werkzaamheden van de medewerker in kaart en ga in gesprek. Vraag of hij of zij zich aan de hygiëneregels wil houden als dat voorgeschreven is. “Als je uitlegt waarom de hygiëneregels zo belangrijk zijn, zijn vrijwilligers (of medewerkers) best bereid zijn om zich hieraan te houden.” Zo niet zoek dan ander werk voor de persoon.

Bij het lange-mouwen-probleem kunnen religieuze en culturele achtergronden een rol spelen. Toch vragen of ze zich aan de hygiëneregels willen houden, adviseert Simone op de genoemde site.

Sommige organisaties lossen het op door een middenweg te kiezen en medewerkers te vragen hun mouwen op te stropen. Simone ziet dat niet als een ideale oplossing, want het opstropen schiet er makkelijk bij in.

Schone werkkleding is een ander kritisch punt ten aanzien van medewerkers. Om hygiënisch te kunnen werken zou er voor iedere dienst een schoon setje werkkleding aanwezig moeten zijn. Maar dat gebeurt niet overal. Hoe los je dat op? Simone raadt aan dit aan te kaarten bij een infectiecommissie en het later op directieniveau te bespreken.  

Geplaatst in Tip
AM Fish