eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Magere kwark aan kop met 14,1 gram eiwit

Eiwitkaart vernieuwd

Magere kwark naturel bevat per portie van 150 gram maar liefst 14,1 gram eiwit. Dat blijkt uit de vernieuwde eiwitkaart van Voedingindezorg.nl van FrieslandCampina.

Met die 14,1 gram eiwit is magere kwark op de eiwitkaart koploper in de categorieën Tussendoor, Ontbijt & Lunch, Toetjes en Drankjes. Het gaat in deze vier categorieën om enkelvoudige gerechten.

In de categorie Ontbijt & Lunch gaat het gekookte ei van 50 gram aan kop met 6,2 gram eiwit. Bij de Toetjes staat volle kwark naturel bovenaan met 10,5 gram eiwit per portie van 150 gram. Bij de drankjes staat halfvolle melk op nummer 1 met 6,8 gram eiwit per 200 milliliter.

Halfvolle melk bevat 6,8 gram eiwitten per glas.

Behalve deze categorieën bevat de kaart ook nog andere categorieën met gecombineerde gerechten: Leuke ontbijt ideeën, Eiwitrijke tussendoortjes, Smakelijke toetjes en Lekkere lunchsuggesties. Die laatste categorie bevat een opvallende koploper: Salade Niçoise is de winnaar met maar liefst 23 gram eiwit per portie.

Bouwstenen

Voedingindezorg.nl laat weten dat eiwitten belangrijke bouwstenen zijn voor spieren. Dat geldt vooral voor ouderen. Men verstrekt een aantal tips met betrekking tot eiwitrijke gerechten  zoals een portie kwark met fruit en muesli, een boterham met kaas of een gekookt eitje met een plakje ham eromheen. “Allemaal prima ingrediënten voor een ontbijt met eiwitten.”

Een schaaltje yoghurt met gemengde noten is aan te bevelen als tussendoortje rond de klok van 10.00 uur, meldt men. “Is een bewoner ’s ochtends niet zo’n eter? Schenk dan lekker een glas melk of karnemelk in. Zeker weten dat de dag goed begint!”

Varieer

Gemeld wordt dat eiwitten in veel verschillende voedingsproducten aanwezig zijn. “Als je voldoende varieert met voeding, krijgen de bewoners er dus vanzelf een heleboel binnen. Vlees, vis, eieren en zuivel zijn een bron van dierlijke eiwitten. Noten en peulvruchten bevatten plantaardige eiwitten.”

Ook zijn er steeds meer vleesvervangers, zo meldt Voedindezorg.nl, met zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. “Genoeg keuze dus om iedere dag een lekkere, eiwitrijke maaltijd op tafel te zetten.”

Meer informatie over eiwitten vind je op de genoemde site.

Geplaatst in Tip
AM Fish