eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Medewerkers Vitalis vermaken bewoners met hun hobby

Dag van het Werkplezier

Bewoners vermaken met je eigen hobby. In de baas zijn tijd. Die mogelijkheid hebben medewerkers van Vitalis Woonzorg Groep, zo bleek tijdens een online event ter gelegenheid van de Dag van het Werkplezier in de Zorg.

De dag, georganiseerd door adviesbureau FWG professional people, vond op 25 januari voor de vierde keer plaats. Wegens corona gebeurde dat digitaal. Medewerkers, managers, bestuurders en deskundigen lieten onder leiding van Sabine Uitslag hun licht schijnen op werken in de zorg.

De online sessie vond plaats onder leiding van Sabine Uitslag.

Maak tijd voor jezelf

Theoloog Ad van Nieuwpoort zette de toon met zijn oproep om als medewerker in de zorg tijd voor jezelf te maken. Stilstaan bij wat je doet, waaróm je het doet, niet alleen maar doordenderen. Het gaat om betekenisvol leven, zei hij.

“Probeer er te zijn voor anderen”, aldus Van Nieuwpoort “Als je daarin slaagt is de kans groot dat je gaat voelen dat je leeft. Dat je een wederkerige relatie opbouwt met de patiënt of cliënt.” In 2020 sprak hij een arts die het door toedoen van corona erg druk had. Keihard werken, uren maken. “De man zei: ja ik heb het zwaar, maar ik leef helemaal op, hiervoor ben ik arts geworden.”

Even later ontmoette Van Nieuwpoort een bestuurder die sprak over de financiële achtergronden van de zorg. “Zij had geen intrinsieke relatie met de zorg. Ik heb tegen haar gezegd:  het zou goed zijn als jij gaat meedraaien op de werkvloer. Zodat je kunt vaststellen hoe betekenisvol het werk in de zorg kan zijn.”

Medewerker speelt gitaar

Aan tafel zat ook Maaike Mul, coordinator Kunst en Cultuur bij Vitalis Woonzorg Groep. Zij verplaatste zich in de cliënt wiens leven leeg geworden is. De man of vrouw die voor zich uit staart en denkt: wat nu? “Hoe zorg je ervoor dat zijn of haar dag weer zinvol wordt? Die vraag hebben wij bij onszelf gesteld.”

Men kwam op het idee om medewerkers op te roepen om iets te gaan doen voor de bewoners. Muziek verzorgen, een workshop houden, huisdieren laten zien. Dave een collega van Mul, besloot gitaar te gaan spelen voor bewoners die lijden aan dementie. Dave daarover: “Ik voelde al heel snel een connectie met de bewoners waarvoor ik speelde. Voor mij is het extra leuk omdat ik mijn persoonlijke passie tijdens mijn werk kan inzetten.”

Ode aan de zorg

De Dag van het Werkplezier in de Zorg had als thema Ode aan de Zorg. Dit leverde via sociale media honderden reacties en complimenten op voor zorgmedewerkers. Opvallend veel reacties waren afkomstig van bedrijven die diensten leveren aan de zorg.      

Geplaatst in Tip
AM Fish