De inzet van muziekdoosjes die volledig zijn afgestemd op individuele cliënten vermindert het aantal benodigde zorguren ten aanzien van mensen met dementie. Dit blijkt uit een reportage in Uitblinkers 15.
Muziek volledig afgestemd op persoonlijke voorkeuren kan ervoor zorgen dat mensen met dementie zich prettig voelen. Ze gaan beter eten en de zorgzwaarte vermindert, zo blijkt uit twee pilots op locaties voor ouderenzorg. Met dank aan een wit muziekdoosje, de Joy.
Nummers van vroeger
Dat muziek veel kan losmaken bij ouderen met dementie is bekend. Vooral nummers uit de periode toen de mensen zelf tussen de 15 en 25 jaar waren, slaan aan. Mensen met dementie komen weer tot leven wanneer ze deze nummers horen.
Maar dan moet de muziek volledig zijn afgestemd op de persoonlijke voorkeuren van de mensen, veelal ouderen. Daarvoor is de Joy ontwikkeld, zonder gebruiksaanwijzing te hanteren, zodat zorgmedewerkers het apparaat makkelijk en snel kunnen inschakelen.
Intussen hebben twee zorgorganisaties er vanaf februari mee proefgedraaid. In beide gevallen op een afdeling kleinschalig wonen. Iedere bewoner van de betrokken afdelingen beschikt over een Joy met zijn of haar favoriete muziek.
Minder onrust
Het consequent toepassen van muziek zorgt ervoor dat de zorg soepeler verloopt en minder tijd vergt. De zorgzwaarte op de huiskamer waar de Joy’s worden toegepast, vermindert, de nachtelijke onrust neemt zelfs met 50% af, zo blijkt uit de reportage in Uitblinkers 15.
De Joy is ontwikkeld door Ignar Rip (zie foto boven). Hij is gespecialiseerd in muziekgeluk.