Vakkennis kun je op een luchtige wijze up-to-date houden, aanscherpen en aanvullen. Dat kan door gebruik te maken van de chatbotfunctie via mobiele telefoon of e-mail, zo blijkt uit een reportage in Uitblinkers 17.
De reportage is gemaakt in het Erasmus MC. Daar verrijken 200 facilitair zorgmedewerkers, die zich deels met eten en drinken bezighouden, hun kennis via mobiel of e-mail. In twee andere ziekenhuizen – ETZ Tilburg en sinds kort OLVG in Amsterdam – werken ze ook met dit systeem.

De facilitair zorgmedewerkers van het Erasmus MC houden zich bezig met het verstrekken van eten en drinken aan patiënten, lichte schoonmaakwerkzaamheden rond het bed, voorraadbeheer, het bijvullen van de zorgtrolley en linnenbeheer. Ze hebben bijna allemaal het diploma MBO Facilitair Zorgmedewerker niveau 2 op zak of zijn bezig dit te halen.
Vragen en opdrachten
Het systeem voorziet erin dat het bedrijf, de instelling of het ziekenhuis berichten, foto’s of filmpjes kan zenden in combinatie met vragen of opdrachten. Bijvoorbeeld een foto van een aantal producten en de vraag bij welke allergie of intolerantie deze producten risicovol zijn en niet gegeven mogen worden.
Een chatbot kan ook veelgestelde vragen beantwoorden. Automatisch. Als een medewerker bijvoorbeeld iets wil weten over een bepaald dieet, dan stelt zij of hij die vraag. De chatbot leidt de vraagsteller naar het antwoord in de database.
Twee keer per week

De facilitair zorgmedewerkers van het Erasmus MC krijgen twee keer per week een ‘interventie’ toegestuurd. Dat kan een vraag zijn, een opdracht, een quizje, een filmpje of een combinatie hiervan. Ze ontvangen deze doorgaans rond 10.00 uur op dinsdagen en donderdagen. Ze kunnen reageren op momenten dat het hen schikt.
In de reportage vertellen Ashley Olislager (facilitair zorgmedewerker), Gerjo Stout (coördinator facilitair zorgmedewerkers) en Saskia Klaasen (werkzaam bij Syndle) hoe de chatbotfunctie in het Erasmus MC wordt toegepast.


