eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Nachtwacht ontroert ouderen

Respect in Den Haag

Om het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht te zien hoef je niet per se naar het Rijksmuseum. Als je genoegen neemt met een replica kun je ook terecht op locatie Bosch & Duin van Respect wonen, zorg en welzijn in Den Haag.

Het Rijksmuseum stelt vier levensgrote replica’s van de Nachtwacht ter beschikking aan verpleeghuizen en seniorencomplexen. Die kunnen de replica een aantal weken showen zodat bewoners, medewerkers en bezoekers deze kunnen bewonderen.

Zo kunnen mensen die niet in staat zijn een bezoek te brengen aan culturele instellingen, dichtbij huis, toch een mooie ervaring beleving, aldus servicemanager Erik van Duijvenbode.  “De Nachtwacht is drie weken lang te zien op locatie Bosch & Duin.”

Op woensdag 15 maart werd de expositie geopend door Respectbestuurder Klaas Smilde en de heer Pronk, cliënt in Bosch & Duin. Pronk is kunstliefhebber. Hij zei: “Het is indrukwekkend om dit prachtige kunstwerk op ware grootte zo dichtbij te mogen bekijken. Een unieke kans voor iedereen in de omgeving.”

“Als ik ’s avonds door mijn kunstboeken blader, dan verdwijnt alle akeligheid van de wereld voor heel even naar de achtergrond”

Een andere cliënt, mevrouw Heinsbroek, reageerde ontroerd op het zien van de replica. “Mijn hele leven ben ik bezig met kunst, vooral kunst vanaf het jaar 1805. De Nachtwacht mocht ik eerder al in het Rijksmuseum bewonderen.”

Kunst maakt veel bij haar los. Heinsbroek: “Als ik ’s avonds door mijn kunstboeken blader, dan verdwijnt alle akeligheid van de wereld voor heel even naar de achtergrond. Hoe bijzonder is het dat wij nu drie weken lang naar dit prachtige doek mogen kijken?”

Tot 15 maart is de Nachtwacht van dichtbij te bewonderen op locatie Bosch & Duin, Scheveningseweg 76, Den Haag. De toegang is gratis en iedereen is welkom, meldt Respect.

Geplaatst in Tip
AM Fish