eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Noem gezonde keus als laatste

Nudging

Als je het maken van een gezonde keus wilt stimuleren doe je er goed aan om die gezonde keus als laatste te noemen. De bewoner zal daar dan eerder voor kiezen.

Dat schrijft Wenda Linthorst van Keukentijgers in Uitblinkers 22. In de rubriek Tips van Wenda geeft ze tips die het kiezen van gezonde voeding stimuleren.  De gezonde keus als laatste noemen is daar een van. Je vraagt of de bewoner hagelslag op brood wil of een lekkere huttenkäse? De laatste keuze, de gezonde, wordt in verhouding net iets vaker gekozen.

Ze omschrijft deze werkwijze als nudging, bewoners een duwtje in de goede richting geven. Een andere suggestie heeft betrekking op het lastig maken van ongezond eten. “Doe de deksel op de koekjestrommel bij de koffie en zet een schaaltje met stukjes fruit open neer. De kans is groot dat mensen net wat sneller voor de gezonde optie gaan.”

“Noem dat kwarkgerecht voor de mevrouw die extra eiwit nodig heeft een luxe dessert of droomtoetje”

De presentatie speelt ook een rol bij het kiezen. Presenteer rijkelijk en mooi wat je het liefste wilt ‘verkopen’. “Wil je dat de bewoners wat vitamines binnenkrijgen bij het nagerecht? Zet dan wat leuke schaaltjes met fruit op tafel. Die honing of cruesli presenteer je in een kleiner schaaltje en is minder aanwezig op tafel. En zal dus minder snel genomen worden.”  

Ook de naamgeving is van belang. Noem de producten die je extra graag wilt laten eten door de bewoners net iets anders, aldus Wenda “Noem dat kwarkgerecht voor de mevrouw die extra eiwit nodig heeft een ‘luxe dessert’ of ‘droomtoetje’, maar in ieder geval geen bak kwark.”

Geplaatst in Tip
AM Fish