Tips over oliebollen bakken zijn er in overvloed. Maar vaak slaan tipgevers de plank mis en verstrekken ze onjuiste informatie. Edwin Klaasen waarschuwde tijdens de bakwedstrijd De Lekkerste Oliebol 3.0 in Amsterdam Foodyard.
Vier teams streden om de eer. Voorafgaand gaf Klaasen een soort workshop waarin hij aangaf dat het bakken van oliebollen een kwestie van procescontrole is. Alleen dan haal je het beste resultaat. Procescontrole betekent dat je de juiste temperaturen moet hanteren en ingrediënten nauwkeurig moet afwegen.
Daarover: “Wij bakkers wegen altijd alles af. Niet praten over een snufje zout of wat dan ook, maar een exact gewicht aangeven.” Om vervolgens zijn afgrijzen uit te spreken over bijdrages op YouTube. Hoofdschuddend: “Ik zie geregeld filmpjes waarbij ik denk….gast.” Oliebollen bakken is daarnaast een kwestie van nauwkeurig voorbereiden. Ingrediënten zoals rozijnen, krenten en appel moet je een dag voor het bakken al afwegen behandelen.
20 jaar ervaring
Klaasen heeft 20 jaar ervaring met het bakken van oliebollen. Het waren lange decemberdagen, blikt hij terug. Van 4.00 uur ’s ochtend tot 20.30 uur ’s avonds. Veel klaarzetten, veel opruimen. “Om gek van te worden. Maar ik ging er wel altijd van skiën.”
De vier teams – Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Utrecht – gingen, op de dag dat premier Rutte weer een lockdown afkondigde, aan de slag. Met mondkapjes. De fans konden de wedstrijd volgen via een livestream.
Smaaklawaai
Bij het verdelen van de prijzen liet Klaasen weten dat nr. 4 (Amsterdam) de oliebollen mooi krokant had gebakken. “Maar wel een beetje vet en veel smaaklawaai.” Smaaklawaai wil zeggen: te veel smaken erin verwerkt, waardoor de echte oliebollensmaak verloren gaat.
Team Groningen werd derde. Mooie presentatie, maar blijf bij de basis, voeg niet te veel toe, aldus de jury. Team Rotterdam pakte de tweede prijs. “Iets te vet.” Team Utrecht werd winnaar met een “goede bol die we een beetje uit elkaar konden plukken. Maar wat meer innovatie zou mooi zijn.”