eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ontbijten hoeft niet per se

Ontbijten Onderzoek

Ontbijten is noodzaak, hoor je vaak. Maar dat is niet per se het geval. Je kunt ook later op de dag wat eten, meldt Voedingindezorg.nl.      

Het Voedingscentrum adviseert om te ontbijten. Dat zorgt ervoor dat je vroeg op de dag voedingsstoffen binnenkrijgt die je direct en later kunt gebruiken. Het voorkomt dat je lekkere trek krijgt en gaat snoepen.   

Maar ontbijten is geen must. Je kunt ook goed functioneren als je wat later op de dag eet, zo meldt Voedingindezorg.nl aan de hand van wetenschappelijk publicaties. Maar daar is wel discussie over. Niet ontbijten kan namelijk samenhangen met ongezond eetgedrag, zoals meer snacken. “Maar als je dat niet doet is later op de dag eten een optie.”

Melkfabel

De tip is afkomstig uit de rubriek Fabels en Feiten. Daarin wordt ook ingegaan op de veronderstelling dat je beter geen melk kunt drinken bij het ontbijt. Dat blijkt een fabel te zijn.  

melk
Beter geen melk bij het ontbijt? Een fabel.

De melkfabel is gebaseerd op de veronderstelling dat calcium uit melk ervoor zorgt dat ijzer uit een volkoren boterham minder goed wordt opgenomen. Die veronderstelling klopt. “Toch kun je prima kiezen voor een glas melk bij de boterham.

Dat komt doordat een gevarieerde voeding zowel stoffen bevat die de opname bevorderen als stoffen die deze remmen. Bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van vitamines en mineralen is al rekening gehouden met de Nederlandse eetgewoonten en de effecten die voedingsstoffen op elkaar hebben.”

Yoghurt met havermout

Ook wordt vaak gedacht dat yoghurt met havermout geen goede broodvervanger is. Eveneens een fabel. Er bestaan namelijk veel verschillende andere ontbijt opties dan een boterham met kaas.  Overleg eens met de bewoners, adviseert Voedingenzorg.nl.

Om toe te lichten: “Een schaaltje yoghurt met havermout is een van die opties omdat dit ook veel goede voedingsstoffen bevat. Havermout bevat namelijk vezels en yoghurt bevat van nature eiwitten en calcium.”  

Geplaatst in Tip
AM Fish