eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Vochttekort bij ouderen vaak niet herkend”

Simone Paulis

Zorgprofessionals herkennen chronisch vochttekort bij ouderen vaak niet op tijd. Ook ouderen zelf hebben het vaak niet in de gaten, aldus Simone Paulis, verpleegkundig specialist bij La Providence in Grubbenvorst.

Het niet herkennen van dit probleem leidt tot uitdroging. Simone Paulis deed promotieonderzoek naar uitdroging in de ouderenzorg, zo meldt Zorgvoorbeter.nl. Ze verstrekt tips om het vochttekort bij ouderen tegen te voorkomen.  

Geef voorlichting

Ouderen denken zelf vaak ten onrechte dat ze genoeg drinken. Maar ze halen de aanbevolen hoeveelheid voor ouderen (1700 cc per dag) vaak niet. Ook weten ze vaak weinig van uitdroging. Attendeer ze daar op, geef voorlichting.

Kleine beetjes

In één keer een grote hoeveelheid drinken is niet aan te bevelen. Dat zorgt ervoor dat de maag uitzet, waardoor je minder zin hebt in eten of drinken. Kleine beetjes drinken, verdeeld over de dag, verdient de voorkeur.

Na het douchen

Koppel drinken aan zogenoemde ADL-momenten (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen) zoals douchen, tandenpoetsen of medicatie inname.

Zorg voor afwisseling

Zorg voor afwisseling. Niet altijd hetzelfde drinken of eten. Varieer. Neem afwisselend koffie, thee, water, fruitsap, yoghurt, fruit en groenten.

Zorg voor afwisseling. Drink niet altijd hetzelfde.

Bij koorts meer drinken

Heeft de oudere koorts laat hem of haar dan meer drinken. Minimaal een halve liter per graad koorts extra.

Drinkpatroon

Houd de hoeveelheid die men drinkt in de gaten. Vochtlijsten zijn een graadmeter. Wees alert op veranderingen in het drinkpatroon.

Gedrag

Wees alert op veranderingen in gedrag. Mensen die verward of suf zijn verdienen extra aandacht. Krijgen ze wel voldoende vocht binnen?

Geheugensteuntje

Hulpmiddelen kunnen soelaas bieden. Een geheugensteuntje bijvoorbeeld dat aangeeft wanneer het tijd is om te drinken. Obli Drinkstimulering kan daarbij helpen.  

Meer informatie over vochttekort bij ouderen.

Geplaatst in Tip
AM Fish
Nescafe