eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Pauzeren maakt productief

Lichaam en geest

Zorgmedewerkers die altijd maar druk zijn en geen tijd nemen om op adem te komen kunnen makkelijk uitgeput raken. Pauzeer daarom geregeld. Goed voor lichaam en geest.

Dit advies is te lezen op de site van PGGM&CO, de ledenorganisatie van coöperatieve pensioen uitvoeringsorganisatie PGGM. Wie niet tijdig pauzeert loopt een grote kans  behoorlijk uitgeput te raken. “Pauze nemen doet veel goeds voor je lichaam en geest. Je humeur wordt er beter van én je energie neemt toe.”

De voordelen van tijdig pauzeren gaan nog verder. Pauze nemen maakt je productiever, zo wordt gemeld. “Je hersenen hebben tijd nodig om dingen te verwerken. Hoe minder tijd ze hiervoor krijgen, hoe langzamer je wordt. Zelfs de simpelste taak uitvoeren duurt dan langer.”

Mocht je even helemaal klaar zijn met een cliënt of een collega: loop er dan letterlijk van weg

Pauze nemen geeft je hersenen een nieuwe start. Zo levert een lunchwandeling van 30 minuten je juist extra tijd op om het werk goed te doen. “En sta je weer fris en fruitig in de 5e versnelling.”

Geadviseerd wordt om elke dag minstens 1 lange en 2 korte pauzes te nemen. Lukt dit niet? Neem dan zo veel mogelijk korte pauzes. Dit doe je al door een kop thee te zetten of een rondje om het gebouw te lopen. “Het is belangrijk om regelmatig uit de cirkel van concentratie te stappen.”

Mocht je even helemaal klaar zijn met een cliënt of een collega: loop er dan letterlijk van weg zodra dit mogelijk is. “Lichamelijk afstand nemen helpt om ook geestelijk afstand te nemen. Door je negatieve gedachten te verplaatsen, krijg je ruimte voor nieuwe, positieve gevoelens.”

Geplaatst in Tip
AM Fish