eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Pioniers in de zorg aan de slag met plantaardig

Masterclass Eiwittransitie

Meer plantaardige eiwitten, minder dierlijke. Goed voor planeet en mens.  Want een grotere diversiteit aan eiwitten is beter voor het lichaam, zo kregen de deelnemers aan de masterclass Eiwittransitie op donderdag 24 maart in de Jamfabriek te Den Bosch te horen.

Managers van zorginstellingen namen deel aan de Masterclass Eiwittransitie. Zsuzsan Proos, Programma Directeur van het organiserende Diverzio, liet weten dat de zorg nog maar aan het prille begin staat op het gebied van plantaardige voeding.

Roerbakken met plantaardige ingrediënten. Het kan.

De aanwezigen zijn pioniers. Zij gaan het goede voorbeeld geven, hoopt ze. “Het gebruik van plantaardige voeding  heeft impact op de hele maatschappij, op de natuur, het landschap, op alles. Het gaat verder dan de zorg alleen.”

Stapje voor stapje

Uitgelegd werd dat de productie van plantaardige voeding veel minder energie en grondstoffen vergt dan de productie van dierlijke voeding. Maar meneer Jansen van 95 mag zijn gehaktbal blijven eten, aldus presentator Ton de Kort. “De overgang naar plantaardig gaat stapje voor stapje.”

Aan culinair expert Lisette Bossert de taak om aan te geven hoe je een transitie van dierlijk naar plantaardig in de zorg aan kunt pakken. Haar motto: eten en drinken is het instrument voor meer geluksmomenten in de zorg. Maar mensen zijn ongeveer drie keer tien minuten per dag bezig met eten, dat is kort.

Acceptatie

Het gebeuren eromheen is belangrijk om het eten en drinken geaccepteerd te krijgen. En dan hoeft het nog niet eens om plantaardige voeding te gaan. Ook in geval van traditionele voeding kan het raar lopen. Eten van goede kwaliteit wordt niet altijd geaccepteerd. En dat heeft een reden.

Lisette Bossert benadrukte dat het niet alleen om eten gaat.

Het gaat niet alleen om het eten. Voor mensen die afhankelijk zijn van zorg zijn ook andere zaken van belang: 1) Zelf kunnen beslissen. 2) Warme sociale contacten. 3) Iets voor een ander kunnen betekenen.

Als je daar niet aan voldoet is de kans groot dat mensen gaan klagen over het eten, want dat kunnen ze makkelijk doen zonder anderen mensen persoonlijk aan te moeten vallen.

Kleuren en geuren

Plantaardig koken vergt extra creativiteit, zo bleek. Kleuren, geuren en een aantrekkelijke presentatie zijn belangrijk. Gebruik uien, smaakmakers bij uitstek. Maak goede plantaardige jus, adviseert Bossert. “Dat is een van de eerste dingen die je op moet pakken als je plantaardig wilt gaan koken.”

Andere tips hadden betrekking op het toepassen van meerdere kooktechnieken, zoals roosteren, stomen en pureren. Bossert: “Gebruik buitenlandse gerechten. Veel daarvan zijn supergeschikt voor de plantaardige keuken. Ga aan de slag met stevige aardse smaken, zoals zongedroogde tomaten, olijven, gistvlokken. En verse kruiden zoals gerookte paprikapoeder.”
 
Na de theorie is het tijd voor de praktijk. Gerechten bereiden in de ruime keuken van de Jamfabriek. Naar eigen inzicht gaan de deelnemers in duo’s aan de slag met ingrediënten die op een tafel liggen uitgestald.

Koken zonder vlees. De meeste deelnemers hadden er geen moeite mee.

Gerechten

De gerechten die de deelnemers in duo’s bereidden, waren uiteraard plantaardig. Veel groenten en kruiden. Niet alledaags voor de meesten, maar toch trefzeker bereid.

Een van de gerechten stond diezelfde dag nog op LinkedIn: Libanees ‘flatbrood’ met zoete aardappelpuree, gefrituurde wortel en prei, roerbak van kikkererwten, knolselderij en champignons en gesauteerde uien. Creatie van Erik van Duijvenbode en Ruud Overman van Respect Zorg.

Enkele andere gerechten:   
Vegetarische minestronesoep met oregano en basilicum.

Vegetarische Thaise kip met noten, saus, soja, gember, pastinaak, koriander en pompoen.

Bietensalade met appel, noten en kwark, dressing met balsamico, olijfolie, citroensap en wok-olie.

Salade van wortel, pastinaak, zoete aardappel, pasta van vega gehakt, chutney bonen, tomaat en ui.

Een uitgebreide reportage over de Masterclass Eiwittransitie tref je aan in Uitblinkers 22 dat rond  9 juni verschijnt.

Libanees ‘flatbrood’ met zoete aardappelpuree, gefrituurde wortel en prei, roerbak van kikkererwten, knolselderij en champignons en gesauteerde uien.
Puur plantaardig. De deelnemers kregen complimenten van coach Bossert. “Jullie speelden echt met de ingrediënten. Beetje extra van dit, beetje van dat, proeven en weer doorgaan. Was mooi om te zien.”

Geplaatst in Tip
AM Fish
Nescafe