eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Plaats vegetarisch gerecht in keuzemenu A

Duurzaam

Presentatie en naamgeving spelen een grote rol bij de acceptatie van vegetarische gerechten. Ook de plaats op het leuzemenu is van belang. Menu A heeft een grotere kans gekozen te worden dan menu  B.

Wie vegetarische gerechten wil introduceren bij cliënten en medewerkers zou zich moeten realiseren dat kleine aanpassingen in de presentatie grote gevolgen kunnen hebben voor de acceptatie. Dat bleek tijdens een webinar van Intrakoop gericht op verduurzaming, circulair werken en het terugdringen van CO2-uitstoot.

Om CO2-uitstoot te verminderen is het noodzakelijk om de vleesconsumptie terug te dringen ten faveure van plantaardig. De zorg is daar mee bezig, zo bleek. Twee ziekenhuizen en organisatie voor ouderenzorg namen deel aan een pilot.

Presentatie

Een daarvan was Stichting Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Imke Houben die zich bij deze organisatie bezighoudt met duurzaamheid, liet weten dat de acceptatie van vegetarische maaltijden samenhangt met verschillende factoren. Een daarvan is de presentatie. “Wij kennen twee keuzemenu’s: A en B. Als je het vegetarische gerecht op menu A plaatst kiezen meer cliënten ervoor dan wanneer je het op B plaatst.”

Een andere tip had betrekking op de naamgeving. Noem vegetarische gerechten bij voorkeur niet vegetarisch, want dat schrikt af. “Bedenk een aantrekkelijke naam. Huisgemaakte soep in plaats van vegetarische soep. In dat geval zijn mensen eerder geneigd om voor het vegetarische gerecht te kiezen.”  
 

Geplaatst in Tip
AM Fish