eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Plezier in eten ondanks smaakverlies

Kooksessie

Mensen met smaak- en geurverlies toch prettig laten eten. Dat kan, zo blijkt tijdens de kookworkshop ‘Eet goed voor jezelf.’

De kookworkshop – in Driebergen – stond onder leiding van Eric-Jan Wissink alias Eric-Jan de Smaakman en Marianne Nijnuis van Platform Patiënt en Voeding. De deelnemers kampen met geur en/of reukverlies door uiteenlopende oorzaken.  

De problemen verschillen per deelnemer. De een ruikt soms iets, maar kan het niet definiëren, bij de ander begint het weer een beetje te komen, maar als de aardappels aanbranden merkt ze het niet. Een derde heeft geurtherapie gevolgd, maar boekte geen resultaat. “Ik ruik nog steeds niets en ben ermee gestopt.”

Een man laat weten wel te proeven, maar niet te ruiken. Hij onderging twee neusoperaties. En misschien ligt het daar wel aan, maar dat is niet zeker. “Ze hebben dat niet kunnen vaststellen.”

De groep gaat aan de slag met het bereiden van gerechten waarvan ze mogelijkerwijs wél kunnen genieten. Er gaan tips en trucs over tafel waarmee de eetbeleving geprikkeld kan worden.

Mensen proberen vaak vast te houden aan hun lievelingsgerechten, ook bij smaakverlies, zegt Wissink. Maar dat is niet de juiste weg. “Als je dat vier keer doet en het leidt vier keer tot teleurstellingen raak je gefrustreerd. Laat los wat je gewend bent. Probeer wat anders. Daarom kom ik vandaag ook met andere gerechten.”

“In feite is mondgevoel het enige waar je wat mee kunt doen als je niets proeft”

Het gaat om gerechten zoals pompoensoep, koude tomatensoep, stamppotje met venkel, veldsla en zachtgekookt eitje met cashewnoten, witte bonen met linzen, pastasalade met piccalilly, rijstepap met ananas en geroosterde wortelsalade uit de oven met walnoten. De gerechten zijn opgebouwd uit uiteenlopende ingrediënten, het zijn er veel om er een maximum aan prikkels in te verwerken.    

De theorie achter de sessie is gebaseerd op het gps-principe dat smaak een optelsom is van geur, prikkelingen en smaak. Ook de vijf basissmaken zoet, zout, zuur, bitter en umami worden besproken. Wissink maakt veel gebruik van kruiden en specerijen, vers of gedroogd.

De cursisten krijgen te horen dat het mondgevoel extra belangrijk is voor mensen die niet ruiken of proeven. “In feite is dat het enige waar je wat mee kunt doen als je niets proeft.” Het mondgevoel wordt veroorzaak door een reeks factoren zoals temperatuur (koud, warm, lauw), textuur (zacht, hard, krokant), filmend (vet, room, schuim), prikkelend en elektrisch (tintelend, pittig, fris) en stroef en samentrekkend (fruitig, rokerig, zurig).

De totale reportage tref je aan onder de kop ‘Ik besef nu dat eten leuk kan zijn’ in Uitblinkers 24.    

Na de kooksessie volgt de proeverij.
Geplaatst in Tip
AM Fish
Nescafe