eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Poedel Dirk helpt mensen met dementie

Contacthond

Contacthonden kunnen het leven van mensen met dementie sterk verbeteren, meldt Zorg in Oktober op haar website. Deze organisatie stelt een nieuwe collega voor aan de medewerkers: Dirk, contacthond in opleiding.

Dirk is een poedel die aan de slag gaat op de locatie ’t Hofhuys in Bladel. Samen met Daniëlle vormt hij een zorgduo. “Wij worden de komende twee jaar klaargestoomd om mensen met dementie te helpen”, zo ‘meldt Dirk’ in de nieuwsbrief van Zorg in Oktober.

Prima metgezel  

Een contacthond kan een prima metgezel zijn van dementerende ouderen. Zij voelen zich dankzij zo’n hond vaker blij en minder eenzaam. De poedel zorgt voor vrolijke momenten en houdt cliënten verbonden met hun omgeving, meldt Zorg in Oktober.

Contacthonden, zoals Dirk, nodigen uit om meer de bewegen.

De hond doorbreekt dwaalgedrag, activeert cliënten en kan agressief gedrag verzachten. Samen met de zorgprofessional kan hij onbegrepen gedrag duiden, zo wordt gemeld. “ Zo signaleert hij op een andere manier angst en pijn. Hij geeft de cliënt een extra gevoel van zelfvertrouwen om situaties aan te durven, zoals het binnengaan van een ruimte met veel personen, naar buiten gaan, te gaan douchen en naar bed gaan.”

Stimuleert bewegen

De contacthond nodigt uit om meer te bewegen. Denk aan knuffelen, opstaan, wandelen en spelen. Hij helpt om de dagelijkse routines vast te houden, zoals opstaan, lopen, eten en drinken. ”Kortom, Dirk kan een belangrijke bijdrage leveren aan de stabilisatie van het ziekteverloop bij cliënten met dementie.”

Meer informatie over contacthonden kun je vinden bij de Stichting Blijf en de Stichting Contacthond die zich bezighouden met het opleiden van honden.

Geplaatst in Tip
AM Fish