eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ronkgeluid doet slapen

Dementie

Geluiden uit een ver verleden kunnen bij mensen met dementie positieve gevolgen hebben. Ze herkennen die geluiden en kunnen daardoor beter slapen.

Dat blijkt uit een bijdrage in Uitblinkers 15 waar het gaat over de invloed van muziek op ouderen met dementie. Als die muziek wordt afgestemd op hun wensen en hun verleden verbetert hun toestand en vermindert de zorgvraag.

Onrustig dwalen

Niet alleen muziek maakt bij ouderen veel los, bepaalde geluiden doen dat ook, zo blijkt. Een man met dementie werd iedere nacht wakker. Hij dwaalde over de gangen, was onrustig. Toen hem gevraagd werd wat hij vroeger voor werk deed bleek hij gewerkt te hebben op de Holland-Amerikalijn.

Op zo’n schip hoor je dag en nacht het geronk van de motor. Vanaf het moment dat dat geluid ’s nachts op de kamer van de meneer werd afgespeeld, sliep hij rustig door, aldus Ignar Rip van MuziekGeluk.

Favoriete muziek

Rip laat in uitblinkers 15 weten dat hij de Joy heeft ontwikkeld, een muziekdoosjes waarmee mensen met dementie op ieder moment van de dag hun favoriete muziek kunnen afdraaien. De Joy is op twee locaties kleinschalig wonen met succes toegepast.    

Geplaatst in Tip
AM Fish