Dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige is beter voor het milieu. En dus duurzamer. Helaas kleven er mitsen en maren aan. Door kleine stappen te zetten kun je succes boeken.
Dit was een van de tips die tijdens de digitale sessie ‘Duurzaam omgaan met eten en drinken’ van de VKGE naar voren kwam. Sustainability consulent Emma Kallen van Factor Delta gaf haar kijk op duurzaamheid. En kwam met tips.
Ze ging onder andere in op de eiwittenkwestie. Ze gaf aan dat een kilo rundgehakt een factor tien meer impact heeft op het milieu dan een kilo vegetarisch gehakt. “We zouden dus naar van dierlijk naar plataardig moeten gaan. Maar je kunt dierlijke eiwitten niet één op één vervangen door plantaardige.”
Essentiële aminozuren
Dat dat niet kan heeft onder meer te maken met feit dat plantaardige eiwitten in veel gevallen minder essentiële aminozuren bevatten dan dierlijke. “Ze kunnen ook minder goed verteerbaar zijn en het gebruik kan ertoe leiden dat patiënten of cliënten grotere hoeveelheden moeten gaan eten om aan dezelfde voedingswaarde te voldoen, terwijl zij helemaal geen zin hebben in zo’n groot, vol bord.
Ouderen die gewend zijn om een gehaktbal te eten moet je “misschien geen” quinoaburger voorschotelen, want dat eten ze wellicht niet op, aldus Kallen. “Vanuit het oogpunt van gezondheid van de patiënt is dat het laatste wat je wilt.”
Plantaardige roomvervanger
Kies daarom liever voor kleinere aanpassingen. Een plantaardige vervanger van room in de soep bijvoorbeeld. “Kies voor soepen zonder vleescomponent. Als je in het hoofdgerecht al vlees hebt verwerkt is het niet nodig, denk ik, om de tomatensoep te voorzien van gehaktballetjes.”
Het inzetten van hybride producten biedt ook kansen. Hybride gehakt bijvoorbeeld: 70% dierlijk, 30 % plantaardig. Kallen: “Mensen zullen het verschil niet merken terwijl je qua milieu-impact toch een belangrijke stap zet.”
Witvlees in plaats van roodvlees
Als vlees toch belangrijk blijft kun je denken aan het vervangen van roodvlees door witvlees, zegt Kallen. “Dat is goedkoper, terwijl de milieu-impact van kip vijf keer lager is dan die van roodvlees. Dit zijn allemaal kleine stappen die kunnen leiden tot een grotere acceptatie van maatregelen die het milieu ten goede komen waardoor je in een later stadium grotere vervolgstappen kun gaan zetten.”
Gebruik de Eetwissel
Ze raadt aan om gebruik te maken van de Eetwissel, een tool van het Voedingscentrum. Deze geeft aan hoe jij de maaltijd kunt verduurzamen. De tool laat weten welke producten je kunt vervangen door welke duurzame alternatieven. De Schijf for Life, opgezet door diëtisten, doet dat ook.
“Vergeet ook niet om in gesprek te gaan met anderen, met je leverancier bijvoorbeeld”, raadt Kallen aan. “Probeer samen te werken en ga na hoe je met kleine aanpassingen impact kunt hebben.” Ook de overige sprekers riepen op tot samenwerking.
Met zachte hand
Tijdens de sessie, die plaats vond op 20 januari, passeerden tal van andere aspecten betreffende duurzaamheid de revue, zoals het terugdringen van waste en foodmiles en het met zachte hand overtuigen van de doelgroep. Maar ook: voornemens en ideeën niet laten verwateren, maar concreet plannen, zodat je die stap voor stap ten uitvoer kunt gaan brengen.