Hoge werkdruk, stress, irritatie. Komt in de zorg geregeld voor. Heel vervelend. Maar je kunt er iets aan doen. Zie de tips van PGGM&Co*.
1) Houd een stressdagboek bij.
In dit dagboek houd je bij welke situaties jou stress geven. Zo kun je leren om die situaties te herkennen en anders te reageren.
2) Maak een lijst met dingen waar je energie van krijgt.
Waar krijg je energie van? Stukje wandelen, potje koken of wat dan ook. Noteer ze en pas ze toe als je er even doorheen zit.
3) Zet op een rijtje waar je geen energie van krijgt.
Noteer ‘energievreters’, bezigheden die energie kosten. Het helpt om te weten wat die van jou zijn. Want te veel energievreters achter elkaar veroorzaken stress.
4) Kijk of het lukt om elke dag iets te doen wat je energie geeft.
Maak een lijstje van bezigheden waar je energie van krijgt. Probeer geregeld iets te doen waar je energie van krijgt.
5) Plan momenten voor ontspanning en ga op tijd naar bed.
Ontspanning en voldoende slaap zijn belangrijk voor je herstel. Ze helpen je om je stressgevoel te verlagen. Probeer te kijken of je regelmatig momenten kunt pakken om te ontspannen. Misschien heb je maar 5 minuten vandaag. Zelfs dan kun je even ontspannen! Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. En ga op tijd naar bed als dat lukt. Slaap is noodzakelijk om je lichaam en je hersenen te laten rusten. Zo sta je morgen weer met nieuwe energie op.
6) Drink minder koffie en eet gezond.
Te veel cafeïne doet wat met je lichaam. De effecten verschillen per persoon. Maar als je stressklachten hebt, kan het slim zijn om met koffie te minderen. Cafeïne kan namelijk nare bijwerken hebben, zoals: trillen, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om gezond te eten. Eet bijvoorbeeld volgens de Schijf van 5 van het Voedingscentrum.
7) Bespreek je angst en zorgen met mensen die je vertrouwt.
Angst en zorgen vreten energie. Daarom is steun van mensen om je heen zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je niet alleen bent. Bespreek daarom je angst en zorgen met iemand die je vertrouwt. Dat kan je partner, een goede vriend of vriendin zijn. Maar je kunt ook praten met een psycholoog of coach.
*PGGM&CO is de ledenorganisatie van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. Voor bovenstaande tips werden de volgende bronnen geraadpleegd: e-book ‘ik ben toch niet van elastiek’, runnersworld.com, ru.nl, voedingscentrum.nl.