eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Smaakcafé krijgt hopelijk een vervolg”

Meander Medisch Centrum

Het smaakcafé dat Meander Medisch Centrum zaterdag 13 mei organiseerde voor vijf oncologiepatiënten krijgt hopelijk een vervolg. Dat zegt Charlotte Verhage,  manager horeca en patiëntencatering bij Meander.    

De vijf patiënten kregen samen met een naaste een kookworkshop aangeboden door de koks van Meander. Daarmee speelden de koks in op de smaakverandering die op kan treden bij mensen die chemo ondergaan. Ze nemen bepaalde smaken minder of juist extra sterk waar. Daardoor kunnen ze hun eetlust verliezen.  

Tijdens het Smaakcafé kregen de deelnemers praktische adviezen om hun smaak positief te beïnvloeden. Chefkok Jelte Kuipers is een van de initiatiefnemers van het Smaakcafé. “Het Smaakcafé is een laagdrempelige manier om patiënten en hun naasten tips te geven over hoe ze hun smaak kunnen stimuleren.”

Na afloop kregen de gasten een receptenboekje om daar thuis mee aan de slag te gaan

De vijf koks van Meander hebben een opleiding smaaksturing gevolgd bij Eric-Jan de Smaakman, meldt Meander op haar site. Tijdens de kookworkshop hebben vijf koks, als afronding van de opleiding, de deelnemers praktische adviezen gegeven over hoe ze met behulp van bepaalde ingrediënten of texturen hun maaltijd op smaak kunnen brengen.

Tijdens de kookworkshop bereidde iedere kok samen met twee gasten een gerechtje. Na de bereiding werden de gerechtjes door de gasten zelf geserveerd en toegelicht.  Na afloop kregen de gasten een receptenboekje om daar thuis mee aan de slag te gaan.

Eten is van groot belang voor het herstel. En het sociaal element speelt ook een rol, aldus Charlotte Verhage. “Eten is een sociale aangelegenheid. Door patiënten hun eetlust terug te geven, krijgen ze hopelijk ook een stukje sociaal leven terug.”

(Foto’s: Meander Medisch Centrum)


Geplaatst in Tip
AM Fish