eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Smaaksturing voor coronapatiënten

Bah!

Smaken individueel aanpassen aan mensen die ziek zijn en weinig eetlust hebben, kan ervoor zorgen dat ze die eetlust terugkrijgen. Dat geldt ook voor coronapatiënten, zegt Jelle Ferwerda van Smaak van het Huis.

Over eten en drinken in relatie tot corona hoor en lees je weinig. Vrijwel niets. Toch is het van belang. Veel patiënten zijn er zo slecht aan toe dat ze op sondevoeding zijn aangewezen. Anderen hebben hun smaak verloren of zijn te misselijk om te eten. Niets vinden ze nog lekker. Ze vertonen soortgelijke verschijnselen die patiënten ervaren tijdens en na chemokuren.

Smaak verandert

De smaak van deze patiënten verandert. Wat ze tot voor kort lekker vonden, is na de behandeling niet meer te pruimen. Door voeding aan te passen op individuele smaakvoorkeuren kun je deze mensen weer aan het eten krijgen waardoor ze zware behandelingen beter doorstaan en sneller herstellen.

Jelle Ferwerda van Smaak van het Huis is een van de chefs die weet hoe je in moeten spelen op smaakveranderingen. In het Antonius Ziekenhuis Sneek deed hij als hoofd voeding ad interim ervaring op met het Smaakpaspoort dat ervoor zorgt dat patiënten, die zijn behandeld, voeding krijgen die ze lekker vinden.

Zo’n aanpak kan ook voor corona-patiënten werken, zegt Ferwerda, die in de praktijk nog geen ervaring met coronapatiënten heeft opgedaan. “Omdat hun smaak verandert is het van belang om uit te zoeken wat ze lekker vinden. Ik weet niet of ziekenhuizen hier al mee bezig zijn, maar ik vermoed dat dat wel gaat gebeuren.”

Gezond, vers eten is ook voor de medewerkers in de zorg extra belangrijk.

Verse maaltijden

Hij voegt toe dat dit corona tijdperk extra duidelijk maakt dat gezonde, verse maaltijden uit oogpunt van het opbouwen van weerstand noodzakelijk zijn. “Je ziet dat veel ziekenhuizen en instellingen extra aandacht besteden aan het serveren van gezonde voeding aan hun medewerkers, zodat zij niet zo snel ziek worden en fit blijven.”

Geplaatst in Tip
AM Fish