eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Soepen voor mensen die niet meer beter worden

Soepboek

Hoe zet je voeding in voor mensen die niet meer herstellen? Dat vroeg diëtist Yenthe van Oijen zich af. In het Soepboek gaat ze in op die vraag.  

Via een tante kreeg ze de gelegenheid een kijkje te nemen in hospice De Duinsche Hoeve in Rosmalen, meldt Visie en Voeding. Vrijwilligers koken daar iedere dag verse soep voor de bewoners.  ‘’Ik zag de bewoners genieten van het eten”, zegt Van Oijen.

En dat terwijl veel bewoners aanvankelijk nauwelijks eetlust hebben. Sommigen hebben voor opname al weken niet gegeten en leefden vooral op pakjes bijvoeding. Toch gingen zij weer eten in de keuken van het hospice.

Dertien soepen

Van Oijen zag dat vrijwilligers hun best deden de heerlijkste soepen te bereiden. Iedere dag een andere soep. Ze wilde daar iets mee doen en stelde het Soepboek samen, met recepturen van dertien soepen, van tomatensoep tot pastinaaksoep.  

De recepten zijn aangepast op de behoeften van ernstig zieke mensen. Kauwen en slikken gaat lastiger en er treed mogelijk smaakverandering op, meldt Voeding & Visie. In alle recepten in het Soepenboek is de consistentie van de ingrediënten daarop aangepast. Het zijn gepureerde soepen.

Kruiden of noten

Daarnaast bevat het Soepboek tips voor het gebruik van extra’s, zoals kruiden of noten, bestemd voor bewoners die nog wel goed kunnen kauwen en slikken of bepaalde smaakwensen hebben.

Van Oijen stelt een PDF van het Soepboek beschikbaar voor geïnteresseerden. Zij kunnen het toegestuurd krijgen door een mailtje te sturen naar yenthe_van_oijen@hotmail.com.

Geplaatst in Tip
AM Fish