eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Vergaderen en tegelijk aan je conditie werken

381 ideeën van zorgmedewerkers

Vergaderen en tegelijk wat aan je conditie doen. Dat kan. Plaats hometrainers in een donkere vergaderruimte en sluit deze aan op een lichtbron. De vergaderaars moeten trappen om wat te kunnen zien.

Het idee voor deze ‘vergader workout’ is afkomstig van Jankees. Hij is werkzaam in een ziekenhuis en staat op het standpunt dat vergaderen vaak zitten is. En dat zitten het nieuwe roken is.

Dus geen stoelen meer in een vergaderruimte, maar hometrainers. Alleen door te trappen kun je energie opwekken en dus licht maken. Trap je niet dan blijft het donker. Jankees: “Vergaderen wordt zo ook een fysieke arbeid en draagt bij aan de noodzaak tot bewegen. En is daarmee het nieuwe normaal.”

“Vergaderingen duren niet langer dan nodig, want als je moe wordt gaat het licht uit”

Het voordeel is niet alleen dat je werkt aan je fitheid. “Maar ook dat vergaderingen niet langer duren dan nodig, want als je moe wordt gaat het licht uit.”

Het idee van Jankees is van de 381 ideeën van zorg- en welzijnsmedewerkers om fit te blijven. Deze zijn verzameld op het fitheidsplatform Fitte Top 100. Hiermee willen PGGM&CO, PFZW en IZZ de medewerkers helpen om fysiek en mentaal fit te blijven.

Een ander idee wat in het verlengde van bovenstaand ligt is wat simpeler: vergader tijdens het wandelen. Ook dan beweeg je.

“Iedereen wil gezond eten, maar vooral ook snel”

Ideeën met betrekking tot gezonde voeding zaten er ook tussen. Een daarvan is afkomstig van Nicole van den Berg werkzaam in de verpleeghuiszorg. Zij ziet dat je op het werk broodjes, snacks, patat en tosti’s kunt bestellen. “Maar zo gezond is dit meestal niet”, schrijft ze. “Maak het leuk voor personeel om meer gezondere keuzes te maken wat betreft voeding.”

De werkgever zou fruit en groente-smoothies en/ of bakjes met fruitsalade en/of gezondere andere salades aan moeten bieden, meldt Nicole. “Ik weet zeker dat medewerkers dit zullen bestellen omdat iedereen gezond wil eten, maar vooral ook snel.”

Snel omdat het in de zorg altijd druk druk druk is. Nicole: “Zorg als werkgever voor (gratis) fruit voor personeel. Maak een leuke fruitmand en zet dit iedere week neer. Maak elkaar bewust van gezonde voeding. Vul je lichaam niet, maar voed je lichaam.”

“Waarom zorgen we zo goed voor onze cliënten, maar vergeten wij onszelf als personeel vaak?”

Het resultaat van deze aanpak is gezondere medewerkers die positief zijn omdat er een ruime keuze is aan variatie wat betreft gezondere voeding, aldus Nicole. “Daarnaast zijn ze blij met hun werkgever omdat deze  gratis fruit uitdeelt om medewerkers gezond te laten zijn.”

Nicole besluit haar inzending met een belangwekkende vraag. “Waarom zorgen we met z’n allen zo goed voor onze patiënten, zorgvragers, bewoners en cliënten, maar vergeten wij onszelf als personeel vaak?”

De initiatiefnemers van de Fitte top 100 zijn PGGM&CO (ledenorganisatie van coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM), PFZW (verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van bijna 3 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn). En Stichting IZZ (Maakt zich sterk voor een gezonde zorgsector.)   

Geplaatst in Tip
AM Fish