eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Vergroot voorpret maaltijd

Aankondiging

Veel werk maken van een maaltijd in de zorg is prima. Het wordt enorm gewaardeerd. De waardering stijgt nog verder als je de voorpret vergroot.

De avondmaaltijd is voor de meeste bewoners in de zorg een belangrijk onderdeel van de dag. Ze kunnen er ’s ochtends al zin in hebben, meldt Voedingindezorg.nl. “Vergroot de voorpret door ‘officieel’ aan te kondigen wat er die dag op het menu staat en hoe laat zij aan tafel worden verwacht. Zo geef je het avondeten extra ‘body’ en kunnen de bewoners zich er de hele dag op verheugen.”

Theelichtjes

Voedingindezorg.nl heeft nog een paar tips. Bereid de maaltijd goed voor en denk daarbij ook aan de tafelsetting. De maaltijd smaakt nog beter aan een gezellig gedekte tafel. Dat hoeft niet erg uitbundig te zijn. “Een paar theelichtjes, servetjes en een achtergrondmuziekje kunnen al veel sfeer geven.”

Verder wordt aangeraden om in ‘geuren en kleuren’ te vertellen wat je voor de bewoners hebt gemaakt. Geef de gerechten mooie namen en benoem de specifieke ingrediënten. “Schenk iets te drinken voor de bewoners in en proost met ze.”

Neem de tijd

Neem de tijd voor de maaltijd. Gehaast eten is ongezellig en onverstandig. Als bewoners het gevoel hebben dat zij snel moeten eten, vergeten ze goed te kauwen, zo wordt gewaarschuwd. “Zij kunnen zich daardoor sneller verslikken of eerder vol zitten.”

Neem daarom de tijd en geef het goede voorbeeld door zelf rustig mee te eten. En vergeet niet tot slot een heerlijk toetje op tafel te zetten, adviseert Voedingindezorg.nl.   

Geplaatst in Tip
AM Fish