eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

‘Coach onbegrepen gedrag’ analyseert agressie

Ouderenzorg

Een zogenoemde ‘coach onbegrepen gedrag’ zoekt uit wat de oorzaak zou kunnen zijn van apathisch of agressief gedrag van ouderen. Iedere locatie van Amaliazorg in Noord-Brabant heeft zo’n coach aangesteld.

De coaches analyseren wat er vooraf ging aan agressief of apathisch gedrag. Zodat daar van geleerd kan worden. Daarnaast coachen en trainen ze de medewerkers, zo blijkt uit een reportage in Volkskrant Magazine over verpleeghuis Van Haarenstate in Mariaheide.

Daarnaast werkt het verpleeghuis ‘gespecialiseerd medewerkers welzijn’, ook geen alledaagse functie in de zorg. Zij zoeken uit welke dingen nog wél kunnen. Ze kijken met een helikopterblik naar elke bewoner en gaan na wat hij of zij nodig heeft om gelukkiger en tevredener te zijn.  Ze kennen iedereen en overleggen met de familie.

Ondanks het verlies kreeg ik er een soort nieuwe familie bij

Karin Sitalsing, de journalist die de reportage heeft gemaakt, is zeer tevreden over de gang van zaken in Van Haarenstate. Haar moeder is daar opgenomen. Ze maakt van nabij mee hoe het er aan toegaat.

Hoe vaker ze er kwam, hoe meer ze in ging zien “deze wereld” oneindig veel zachter en liever is dan haar eigen journalistenwereld, waar iedereen elkaar de maat neemt, aldus Sitalsing.  

Ze stelde vast dat ze opknapte van een omgeving met minder ego’s en minder prikkels. De zorg zorgde ook voor haar als mantelzorger, merkt ze op. “Ondanks het verlies kreeg ik er een soort nieuwe familie bij’, doelt ze op het overlijden van haar vader die ook opgenomen was in  Van Haarenstaete.

Geplaatst in Tip
AM Fish