eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Voeg eten, drinken en gastvrijheid samen met zorg”

Nieuwe fase

Het is tijd om het ‘oude werken’ in de zorg af te sluiten en een nieuwe fase in te luiden, waarbij eten, drinken en gastvrijheid worden samengevoegd met zorg. De taken van voedingsassistenten kunnen worden uitgebreid, zo blijkt uit een blog van Henk Hamminga.   

Hamminga – HH Foodprojects is de naam van zijn bedrijf – laat weten dat steeds meer ziekenhuizen 6 tot 8 maaltijdmomenten per dag aanbieden. Voedingsassistenten verzorgen die eetmomenten. Als de patiënt niet in staat is om zelfstandig te eten of niet meer rechtop kan gaan zitten, is de voedingsassistent genoodzaakt om assistentie te vragen van de verpleging, omdat hij of zij niet bevoegd is om die taken uit te voeren.  

De verpleging neemt die taken dan voor haar rekening. Het gevolg is dat de patiënt steeds andere personen aan het bed krijgt.  

Tijd voor nieuwe fase

Wanneer de voedingsassistent naar huis gaat, neemt de verpleging de zorg voor eten en drinken over, schrijft Hamminga. “Waar is dan de kennis, continuïteit en kwaliteit van ‘eten en drinken’? Het is tijd om het ‘oude’ werken af te sluiten en aan een nieuwe fase van het verzorgen van ‘eten en drinken’ te beginnen.”

Hij stelt voor om, gezien het personeelstekort binnen de verpleging, naar alternatieven te kijken. “Het jaar 2020 liet zien dat er een groot beroep wordt gedaan op de kwaliteiten en inzet van verpleging.” Daarom zou hulp van bijvoorbeeld voedingsassistenten een verlichting van de taak van de verpleging kunnen zijn.

Patiënt rechtop zetten

Hamminga vraagt zich af er taken rondom de patiënt uitgevoerd kunnen worden door ondersteuners, bijvoorbeeld voedingsassistenten. Voorbeelden van taken zijn: patiënt rechtop in bed zetten, patiënt uit bed halen en in de stoel zetten, patiënt helpen met ‘eten en drinken’ bij kauw- en slikklachten, patiënt helpen met ‘eten en drinken’ wanneer de handmobiliteit onvoldoende is.

Andere voorbeelden van taken zijn: bed opmaken, helpen bij toiletgang, verschonen van linnengoed, disposables op de kamer, helpen bij wassen patiënt, helpen bij aankleden patiënt, patiënt naar OK brengen.

Om deze taken uit te kunnen voeren dient men het diploma Helpende Zorg en Welzijn MBO 2 te bezitten. Erkende opleiding van een jaar. De complete blog van Henk Hamminga tref je aan op de site van HH Foodprojects.     

Geplaatst in Tip
AM Fish