eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

VR-bril kan jongeren enthousiasmeren voor de zorg

Virtual reality

Scholieren met behulp van een virtual reality-bril enthousiast maken voor een opleiding in de zorg. Met dat idee wint verpleegkundige Robbie Sweers (45) een prijs van €10.000.   

Sweers die oorspronkelijk bouwvakker was, werkt als verpleegkundige op de hartbewaking van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, meldt De Gelderlander in een van haar regio-edities. Om het personeelstekort in de zorg te bestrijden probeert hij nu om jongeren enthousiast te maken voor een opleiding in de zorg.    

Ideeën om te werven

Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW) loofde tien keer €10.000 uit voor de beste ideeën om meer zorgmedewerkers te werven. Sweers viel in de prijzen met zijn plan voor een virtual reality-film. Met behulp van de VR-bril ervaren jongeren wat het slachtoffer van een verkeersongeval meemaakt.

Sweers laat weten dat er verder weinig mogelijkheden zijn voor jongeren om kennis te maken met de zorg. “Snuffelstages zijn bijvoorbeeld niet mogelijk”, zegt hij in De Gelderlander.   

Op leven en dood

Zelf raakte hij getriggerd – Sweers was destijds bouwvakker – toen zijn vrouw voor een spoedbevalling naar het ziekenhuis moest. Hij was vooral onder de indruk van de OK.  “Ik zag de snelheid van het moeten handelen, het vele schakelen tussen disciplines, de bediening van complexe apparatuur en het nemen van beslissingen. Soms op leven en dood.”

In september 2009 begon Robbie Sweers aan de mbo-opleiding verpleegkunde. De rest is geschiedenis. Vooral de techniek in de zorg spreekt hem aan. De apparatuur maar ook het menselijk lichaam ,,Het menselijk lichaam zit heel vernuftig in elkaar. Hoe het hart werkt… het is net een puzzel waar je mee bezig bent.”

Sweers wil de film die hij maakte tijdens studiekeuzedagen tonen aan scholieren, zodat zij ervaren hoe het is om in de zorg te werken.  Met behulp van de VR-bril ervaart de kijker wat het slachtoffer meemaakt op weg naar het ziekenhuis. Sweers droeg tijdens de opnames een camera op zijn hoofd. ,

Geplaatst in Tip
AM Fish