eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Warme gevulde handschoenen bieden troost aan patiënt

Empathie

Medische handschoenen gevuld met warm water kunnen troost bieden aan ernstige zieke patiënten. Je moet die handschoenen dan op de hand van de patiënt leggen.

Lidiane Melo, een verpleegkundige in Rio de Janeiro, kwam op het idee om handschoenen te vullen met warm water. Die zouden troost bieden aan Covid-19 patienten, dacht ze. En ze voegde de daad bij het woord. De gevulde handschoenen werden op de hand van een patiënt gelegd.

Met succes. De warme handschoenen  wekken de illusie van menselijk contact, zo bleek. Daarnaast verbeteren ze de bloedcirculatie, zo meldt EastCoastRadio.

Idee overgenomen

Het idee van Lidiane Melo werd al snel overgenomen door collega’s. Een van hen is Semei Araújo Cunha, werkzaam in het Vilo Prado Emergency Care Center Unit in Sao Paolo. “Die handschoenen bieden een beetje troost aan patiënten die tegen Covid-19 vechten.”

De truc met de handschoenen wordt vooral toegepast omwille van genegenheid, troost en zorg voor de patiënt, zegt Melo. “Het is niet genoeg om professioneel te zijn, je moet ook empathisch, het hart laten spreken.”

Geïntubeerde patiënt

De handschoenen paste ze toe bij een ‘geïntubeerde’ patiënt, een patiënt die aan de beademing lag. Melo: “We  besloten dat te doen als een vorm van genegenheid. Menselijk maken, alsof iemand haar hand vastpakte. Daarnaast was de hand van die erg koud. Ook in dat opzicht is die warme handschoen welkom.”

Geplaatst in Tip
AM Fish