Wat gebeurt er in de zorg nadat de convenience maaltijd is geleverd? Heeft jouw organisatie dit goed geregeld of worden de risico’s onderschat? Erik Denneman van 8Solutions waarschuwt.
Denneman laat op LinkedIn weten dat er heldere afspraken gemaakt moeten worden over het traject dat de maaltijd na leverring aflegt. Hij schrijft: “Over lekker, veilig en duurzaam eten maak je afspraken. Dit kan zijn met de eigen keuken of met een convenience leverancier. “
Kies je voor het tweede, convenience, dan is het belangrijk, zo vervolgt hij, om de laatste meters van het proces aandacht te geven. Sta stil bij de vraag wat er na de levering gebeurt.
Bij veiligheid denkt men vaak alleen aan HACCP, maar hoe zit het met de voedingsadministratie? vraagt Denneman zich af. “Is er een goede communicatie tussen diëtisten en medewerkers op de afdeling?”
Dieetadviezen?
“Weten medewerkers die uitserveren, wat de voorkeuren en dieetadviezen zijn? Iets wat zeer belangrijk is wanneer we het hebben over eten en drinken bij slikproblemen of intolerantie.”
“In de eigen keuken”, zo meldt hij “wordt dit proces geborgd door de zogenaamde voedingsadministratie, waar een speciaal ontwikkelde softwareapplicatie voor wordt gebruikt. Maar hoe is dit geborgd wanneer er geen eigen keuken is?”

Wordt er dan gebruik gemaakt van kattebelletjes en briefjes of speelt het ECD hier een rol in? “Heeft jouw organisatie dit goed geregeld of worden de risico’s onderschat?”, stelt Denneman de vraag. Zelf denk hij dat deze risico’s worden onderschat. Vandaar het ‘wake-up bericht’ op LinkedIn.
Zelf koken?
Hij begint zijn opiniestuk overigens met de mededeling dat de discussie over het wel of niet koken in de ouderenzorg vaak vanuit emotie en vanuit verschillende belangen wordt gevoerd. “Terwijl uiteindelijk het belangrijkste is dat de bewoner veilig en lekker en duurzaam eten krijgt aangeboden. Maakt het dan nog uit waar dit eten bereid wordt?”