Het gebruik van zorg door zorgmedewerkers zelf is zorgwekkend laag. Meer uitval dreigt, meldt Stichting IZZ in een persbericht.
Zorgmedewerkers gebruiken voor het eerst in vijf jaar minder fysiotherapie en psychische zorg. Terwijl 37% het afgelopen jaar heeft verzuimd. Deze groep kampt met lichamelijke (75%) en psychische klachten (30%), meldt Stichting IZZ, opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg.
Om toe te voegen dat corona een zware wissel trekt op hen. “81% piekert over corona, 18% is afgelopen jaar besmet met Covid-19, 47% had daar langdurig klachten van. Dit is een kwart meer dan het landelijk gemiddelde (37%).”
Zorg voor elkaar
IZZ roept leidinggevenden en collega’s op om onderling beter voor elkaar te zorgen. De stichting baseert zich op de Monitor Gezond Werken. Ondanks de klachten en het hoge verzuim is het gebruik van fysiotherapie met 3% gedaald en de psychische zorg met wel 10% ten opzichte van 2019. “
Slechts de helft van de zorgmedewerkers met lichamelijke of psychische klachten heeft een zorgverlener bezocht. Mensen die wel wilden, maar niet gingen, werden tegengehouden door minder aanbod van de zorg, een gesloten praktijk, een digitaal consult of angst voor een Covid-19 besmetting.
Anouk ten Arve, programmamanager gezond werken in de zorg bij IZZ: “Deze cijfers zijn zorgelijk. Er is sprake van het niet gebruiken of uitstellen van zorg onder een groep die al lange tijd onder hoge werkdruk staat. Dit blijft voorlopig zo gelet op de inhaalzorg. Dit zet zorgmedewerkers en hun collega’s nog meer onder druk en gaat ook ten koste van de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg in het algemeen.’
Gebrekkig leiderschap
Bij de helft van de zorgmedewerkers worden de lichamelijke of psychische klachten veroorzaakt of verergerd door het werk. Een op de zeven voelt zich zelfs vaak of altijd uitgeput. De hoge werkdruk, gebrekkig leiderschap en een ongezond werkklimaat zijn hierbij de grootste boosdoeners. Ook slaapt 1 op de 4 medewerkers slecht. Toch zijn ze bevlogen: 70% bruist van energie.
Een sleutelrol voor verbetering van de gezondheid van zorgmedewerkers ligt bij leidinggevenden en bestuurders, stelt Ten Arve. “Zij moeten zich realiseren dat zij hier direct invloed op hebben. Het is belangrijk dat zij deze cijfers serieus nemen en gezond werken prioriteit geven. Dan pas zie je uitputting, zorggebruik en verzuim afnemen.”