eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Koks van De Oevers verrassen met vijfgangdiner

Kerst 2021-3

Het is nog geen december, maar de bewoners van De Oevers in Amsterdam praten nu al over kerst. Over vroeger en over dat wat komen gaat. Het wordt een vijfgangendiner, zegt Niels Majoor, die het diner samen met collega Emile Hagen heeft samengesteld.

De Oevers is een nieuwe woon- zorg- en welzijnsformule voor ouderen met een zorgvraag. Het is de ‘plus-formule van de ouderenzorg’ van Cordaan. Het gebouw beschikt over drie keukens verdeeld over evenzoveel etages. Iedere etage huisvest 17 bewoners.

Op de derde etage bevinden zich drie tweekamerappartementen waar mensen met een zorgvraag met hun partner kunnen wonen. Zij kunnen zelf kiezen waar ze eten.

Het grote kerstdiner vindt plaats op 23 december van 17.30 tot 20.00 uur in de concertzaal. Het is een vijfgangendiner voorzien van passende wijnen, blikt Majoor vooruit. “De dochter van een van onze bewoners heeft passende wijnen gezocht bij de gerechten. Zij is specialist op dat gebied,  vandaar dat we haar hebben gevraagd.”

Vijf gangen

Het diner bestaat uit de volgende gangen:
1) Heldere paddenstoelenbouillon met omeletreepjes en gebakken shiitake.
2) Gebakken coquilles op bedjes van doperwtenpuree of bietencarpaccio met zure room en hazelnoten.
3) Hazenpeper met duchesse van zoete aardappelen, haricot verts en gefrituurde pastinaak en aardappelgratin. Of groentestrudel met noten. 
4) Palet van nagerechten waaruit de gasten naar hartenlust kunnen kiezen.
5) De afsluiter wordt gevormd door koffie met huisgemaakte bonbons.

Niels Majoor: “Het zijn speciale dagen.”

Het diner vindt plaats op 23 december omdat op eerste en tweede kerstdag verschillende bewoners niet aanwezig zijn. Dat neemt niet weg dat er ook op die dagen iets extra’s wordt gedaan in de vorm van een uitgebreide brunch en een diner.

Chique tafels

Chique gedekte tafels, een kerstboom, mooie borden en fraai bestek, zegt Majoor. “Dat zijn deze bewoners zo gewend. Ook op normale dagen besteden we veel aandacht aan de aankleding en aan voorkeuren van de individuele bewoners.”

Zelf werkt Majoor op eerste kerstdag. Daarover: “Dat zijn speciale dagen. Om thuis bij je gezin te zijn, maar ook om hier te kunnen koken. We gaan er iets moois van maken, ik kijk er naar uit.”  


AM Fish