eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Meer opties voor mensen met slikklachten

Ziekenhuis Gelderse Vallei

Mensen met kauw- en slikklachten krijgen in Ziekenhuis Gelderse Vallei meer opties als het gaat om eten en drinken. Het ziekenhuis gaat gebruik maken van het internationaal classificeringssysteem IDDSI.   

Die stap moet ertoe leiden dat er duidelijkheid komt rondom de consistentie van voeding en dranken. Termen als ‘vladikte’ en ‘fijngemalen’ bieden ruimte voor een eigen interpretatie. Het gevolg is dat ze niet altijd en overal op dezelfde wijze worden toegepast.  

Menukaart

Nieuwsvoordietisten.nl meldt  dat Gelderse Vallei het derde Nederlandse ziekenhuis is dat kiest voor  eenduidige definities. “Ze zijn het eerste ziekenhuis dat de menukaart er ook volledig op aanpast.”

Logopedist Lydeke Fransen heeft samen met de koks en de leverancier van de maaltijden gekeken wat er mogelijk is. “Doordat we nu met meerdere categorieën werken, kunnen we patiënten met kauw- en slikklachten in plaats van vijf gerechten veel meer maaltijdopties bieden.”

Effect eiwitten op herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakte verder bekend dat het gaat onderzoeken wat het effect is van eiwitrijke voeding en training vóór een knie- of heupoperatie op het herstel na de operatie. 34 patiënten nemen aan het onderzoek deel. Gelderse Vallei voert het onderzoek uit in samenwerking met Wageningen University & Research en Sports Valley.

AM Fish