eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Lentekrabbels

Column Michel Overwijk

Heerlijk om even terug te kijken op de maand mei, de lente (20 maart – 21 juni) in volle glorie zogezegd. Groei, bloei en kleuren. Genieten in het hart van de bollenstreek. Het verveelt me nooit. Geldt ook voor miljoenen toeristen van over de hele wereld. We ontvangen ze supergastvrij bij een bloemencorso, in de Keukenhof en langs de bloemenvelden. 

De maand mei is er ook een van contrasten, denkend aan dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei. Stilstaan bij miljoenen slachtoffers, daarna de vrijheid vieren.

Ik denk dan ook aan onze eigen herwonnen vrijheid. Corona heeft er twee jaar voor gezorgd dat we even niet vrij waren. Hoe akelig is deze periode geweest voor veel mensen? Hoe meer waarderen we dan juist weer de lente en alles wat erbij hoort en vooral het genieten in alle vrijheid van al dit moois?

En dan ook nog maar eens nadenken over een thema als eten en drinken. We beschouwen het als heel gewoon, maar dat is het niet. Het besef komt bij mij binnen dat men juist in tijden van oorlog dit allemaal niet als vanzelfsprekend kon zien. Probeer je dan ook voor te stellen dat men in die tijd – ik doel nu op ’40 – ’45 – geen behoefte had om te kijken naar mooie bloemen, maar dat men uit pure nood was aangewezen op het consumeren van bloembollen. Wat een contrast met nu! 

Inmiddels heeft een restaurant in de gemeente Lisse de bloembol in een culinaire vorm weer teruggehaald, vanuit de herinnering verwerkt in een prachtig gerecht. Dit om niet te vergeten dat het lente is, maar ook om die dubbele boodschap levend te houden.

Recept bloembol. Anno 2023, biologisch geteeld, ingelegd in zoetzuur. En natuurlijk vegan.

Deze column van Michel Overwijk verscheen in Uitblinkers 26.

AM Fish